środa, 28 czerwca 2017

Середа ХІІ звичайного тижня, рік І - 28 червня 2017 - Літургійні Читання і Обряд Меси на сьогодні



Римо-католицький календар

Середа ХІІ звичайного тижня, рік І

Св. Іриней, єпископ і мученик
пам'ять

Колір шат: червоний. Меса власна, 1-2 префація про мучеників або 1-6 загальна префація

Св. Іриней народився в Смирні (Туреччина) близько 130 г. Був учнем Смирнского єпископа, св. Полікарпа, учня св. Ап. Іоанна. Ведений апостольським духом, поїхав в Галлію і став єпископом Ліона (Франція). Як видатний богослов, в своїх посланнях вів боротьбу з гностиками, доводячи, що тільки Церкви вірно зберегли традиції і Передання, отримане від апостолів. Відомо його звернення до гностиків: «Ви говорите, що володієте особливим, таємним знанням про Бога. Але вірніше буде просто запитати про це у Апостольських Церков, що дали вам основи віри і знань. Пройдіть по всім Апостольським Церквам і запитайте, а якщо у вас немає часу ходити по всіх Церков, то достатньо сходити в Римську Церкву, бо все Церкви повинні бути в спілкуванні з нею. »« Де Церква, там і Дух Святий, і Він - Істина ». Прийняв мученицьку смерть в Ліоні в 202 р

ВХІДНИЙ АНТИФОН Мал 2, 6

Закон правди в устах його, * і не знайшлась на губах його кривда * В мирі й простоті ходив він зо Мною * і багато-кого відвернув від гріха.

ВСТУПНА МОЛИТВА

Боже, по милості Твоїй святій Іриней, єпископ Ліонський, відстояв істинне вчення і зміцнив світ в Церкві; † молимо Тебе, за його заступництвом обнови в нас віру і любов, * щоб ми завжди старанно прагнули до єдності і згоди. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † Який з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки віків.

Перше читання

Бут 15, 1-12. 17-18


Читання з Книги Буття.
Господь так промовив до Аврама у видінні: «Не бійсь, Авраме; Я тобі щит. Твоя нагорода буде вельми велика».

Аврам же відповів: «Владико Господи, що даси мені? Я ходжу бездітним, і господарем дому мого стане Елієзер з Дамаску». Далі сказав Аврам: «Ось Ти не дав мені потомства і хтось зо слуг мого дому стане моїм спадкоємцем».
Тож знову слово Господнє було до нього: «Не він буде твоїм спадкоємцем, а те, що вийде з твого лона, буде твоїм спадкоємцем». І вивів він його надвір і мовив: «Глянь же на небо і злічи зорі, коли можеш їх злічити!» І сказав до нього: «Таке буде твоє потомство». І повірив (Аврам) Господеві, й Він зарахував йому те за праведність.
Потім сказав Господь до нього: «Я - Господь, що вивів тебе з Уру Халдейського, щоб дати тобі оцю землю в посідання».
Він же відповів: «Владико Господи, по чому я знатиму, що я її посяду»? Тоді сказав Господь до нього: «Візьми Мені трилітню ялівку і трилітню козу і трилітнього козла і горлицю та голубеня». Появив він Йому все те, порозтинав надвоє і поклав кожну половину навпроти другої, а птиць не розтяв. Злетілись хижі птахи на ті трупи, але Аврам прогнав їх. Коли ж заходило вже сонце, глибокий сон опав на Аврама, жах і велика темрява налягла на нього.
Тим часом зайшло сонце і стало дуже темно; аж ось димуюче вогнище і світич полум’яний пройшли між розтятими частинами. Того дня зробив Господь союз з Аврамом, кажучи: «Твоєму птомству Я даю цю землю від ріки Єгипетської до Великої ріки, ріки Ефрату».

Слово Боже.

Псалом респонсорійний

Пс 105(104), 1-2. 3-4. 6-7. 8-9 (П.: пор.8а)


Бог пам'ятає, що заповідав нам.

Хваліте Господа, взивайте Його ім’я, *

звіщайте між народами Його учинки.
Співайте Йому, псалми Йому співайте, *
розповідайте про всі Його діла чудесні.


Хвалітеся Його святим ім’ям, *

хай радується серце тих, що Господа шукають.
Шукайте Господа і Його силу, *
шукайте Його обличчя завжди.

Приспів.

Потомки Авраама, слуги Його, *
діти Якова, Його вибранці!
Він Господь, Бог наш; *
суди Його - на всю землю.

Він вічно пам’ятає про союз Свій, *
слово, що заповідав на тисячу родів,
союз, що уклав з Авраамом, *
і Свою клятву Ісаакові.


Спів перед Євангелієм

Йн 15, 4. 5б


Алілуя, алілуя, алілуя.

Перебувайте у Мені - а Я у вас.

Хто перебуває в Мені, а Я в ньому,
- той плід приносить щедро.


Алілуя, алілуя, алілуя.

Євангеліє

Мт 7, 15-20


+ Слова Євангелія від святого Матея.
«Стережіться лжепророків, що приходять до вас в овечій одежі, а всередині - вовки хижі. Ви пізнаєте їх за плодами їхніми; хіба збирають виноград з тернини або з будяків - смокви? Так кожне добре дерево родить гарні плоди, а лихе дерево - плоди погані. Не може добре дерево приносити плодів поганих, ані лихе дерево - плодів добрих.

Всяке дерево, що не родить доброго плоду, рубають і в вогонь кидають. За їхніми плодами, отже, пізнаєте їх».
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Брати і сестри, віддаючи честь святому Іринею, віснику миру і злагоди, уявімо Богу наші покірні прохання.
Молитвами Твоїх святих спаси нас, Господи.
1. Молімося про Східні Церкви, щоб святоотеческая традиція завжди була для них підставою єдності у вірі і любові.
2. Молімося про Папу нашому N., щоб його настанови, виконані Духа Божого, були почуті сучасним суспільством.
3. Молімося про єпископів Католицької і Православної Церкви, щоб, Стяжи Духа Святого, вони зміцнювали свою паству на шляху порятунку.
4. Молімося про невіруючих, щоб, освічені Божественною істиною, вони прийняли Ісуса, втілене Слово.
5. Помолимося про нас, тут присутніх, щоб, цілком віддаючи наше життя Христу, ми несли в світ єдність і згоду.
Боже, Ти розсіяв гордих і підніс смиренних; почуй наші молитви, допоможи нам вірно служити Тобі і прожити наше життя в благодаті Твоєї. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД дарами
Господи, та віддає славу Тобі ця Жертва, яку ми радісно приносимо в день небесного народження святого Іринея; † хай допоможе нам це приношення полюбити істину, * щоб ми зберігали незмінною віру Церкви і її єдність. Через Христа, Господа нашого.

1 префація про мучеників
С. Господь з вами. Н. І з духом твоїм. С. Вознесём серця. Н. Підносимо до Господа. С. Подякуємо Господа Бога нашого. Н. Достойно це і праведно.

Воістину гідно і праведно, має і рятівною нам завжди і всюди дякувати Тобі, Господи, Отче Святий, всемогутній, вічний Боже. Бо кров святого мученика Іринея, у сповідування імені Твого пролита в наслідування Христа, являє чудову Твою благодать, що Ти в слабких множити мужність і немічних для свідоцтва зміцнюєш через Христа, нашого Господа. Тому разом з небесними силами і ми на землі Тебе славимо, до величі Твоєму невпинно волаючи: Свят ...

 АНТИФОН Пор. Ін 15, 4-5
Перебувайте в Мені, * і Я в вас, - говорить Господь. - * Хто в Мені перебуває, і Я в ньому, * той приносить багато плоду.

МОЛИТВА після причастя
О Господи, цієї Святої Таємної милостиво Додай Ти нам віри, яку до самої смерті сповідував, стежив небесну славу, святий Іриней, єпископ Ліонський; † сподоби і нас, в істині слідуючи цій вірі, * знайти виправдання. Через Христа, Господа нашого.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz