poniedziałek, 16 sierpnia 2021

ОРЕМУС - 30 СЕРПНЯ, ПОНЕДІЛОК

 30 СЕРПНЯ, ПОНЕДІЛОК

 

(зел) Понеділок ХХІІ тижня Звичайного періоду

 

 

Ісус порівнює себе з двома великими пророками Ізраїлю, котрі не цурались язичників, служили їм. А через це власний народ не хотів приймати їхнє служіння. Так само Ісус як пророк не сприймається юдеями, тож і звертається зі своїм вченням до язичників, що в багатьох викликає злість. Для нас, християн, великою радістю є те, що Бог однаково любить всіх людей. Й оскільки усі ми є братами і сестрами, то також вчимося від Ісуса любити усіх людей. Вчимося розуміти одне одного, допомагати оточуючим. Й також не ховаймо спасіння лише для себе, але несімо його усім, хто готовий його прийняти.

 

АНТИФОН НА ВХІД

Змилуйся наді мною, Господи, * бо я ввесь час до Тебе кличу. * Бо Ти, о Господи, добрий і ласкавий, * і повний милосердя до всіх, що Тебе прикликають. (Пс 86 (85), 3. 5)

 

КОЛЕКТА

Боже сил, Ти – джерело всякого блага; † на- повни наші серця любов’ю до Твого І мені і дай нам зростати у побожності; * змі цнюй в нас усе, що добре, і дбайливо бережи те, що Ти зміцнив. Через Господа на- шого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки ві чні.

 

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

1 Сол 4, 13-18

Читання з Першого послання святого апостола Павла до солунян.

Не хочемо, щоб ви, брати, не знали про померлих, аби не сумували, як і інші, котрі не мають надії. Бо коли віримо, що Ісус помер і воскрес, то й тих, які поснули, через Ісуса Бог приведе з Ним. Це говоримо вам Словом Господнім: що ми, живі, які залишимося до приходу Господнього, не випередимо померлих. Адже сам Господь з наказом, при голосі архангела і при Божій сурмі, зійде з неба, – і першими воскреснуть померлі в Христі. Потім ми, живі, які залишимося, разом з ними будемо підхоплені на хмари, на зустріч з Господом у повітрі, – і так завжди будемо з Господом. Тому потішайте одне одного цими словами. Слово Боже.

 

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 96, 1 і 3. 4-5. 11-12аб. 12в-13

Господь приходить, щоб судити землю.

 

Заспівайте Господу нову пісню! *

Співай Господу, вся земле!

Звістіть між язичниками Його славу, *

серед усіх народів – Його діла дивовижні.

Бо великий Господь і найвищої хвали гідний. *

Він грізний – понад усіма богами.

Адже всі боги народів – це боввани, *

а Господь – сотворив небо.

 

Господь приходить, щоб судити землю.

 

Хай веселиться небо, *

хай земля радіє!

Хай збуриться море і все, що його наповняє. *

Хай рівнина і все, що на ній, радіє!

Тоді радітимуть усі дерева в лісі *

перед обличчям Господа, який приходить, – †

бо Він приходить судити землю!

Він справедливо судитиме Всесвіт, *

і у своїй правді – народи.

 

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ

Лк 4, 18

Алілуя, алілуя, алілуя.

Господь послав Мене благовістити убогим,

проповідувати визволення полоненим.

 

ЄВАНГЕЛІЄ

Лк 4, 16-30

† Читання святого Євангелія від Луки.

Того часу Ісус прибув у Назарет, де був вихований, увійшов за своєю звичкою в день суботній до синагоги та встав, щоби читати. І дали Йому книгу пророка Іса ї. І, розгорнувши книгу, Він знайшов мі сце, де було написано: «Дух Господній на Мені , тому що Він помазав Мене благовістити убогим, послав мене пропові дувати полоненим визволення, сліпим – прозрі ння, відпустити пригноб- лених на волю; звіщати рік Господній сприятливий!» Згорнувши книгу, Він віддав її слузі  та й сів, а очі всіх у синагозі були зосеред- жені на Ньому. І Він почав говорити до них: «Сьогодні сповнилося це Писання у вухах ваших». Усі  були сві дками Йому, дивую- чись словам благодаті, які  линули з Його уст. Тож вони казали: «Чи не син це Йосифа?» А Він промовив до них: «А як же ж, ска- жете Мені  цю приказку: “Лі карю, вилікуй самого себе!” Зроби й тут, на свої й батьківщині, те, що, чули ми, сталося в Капернаумі». І Він промовив: «Воі стину кажу вам, що жодний пророк не приймається на свої й батьківщині. По правді кажу вам, що багато вдів було у дні Іллі  в Ізра їлі, коли небо замкнулося на три роки й шість мі сяців, коли стався великий голод по всій землі . Та до жодної з них не був посланий Ілля, ті льки в Сарепту Сидонську – до жі нки-вдови. І багато було прокажених в Ізра їлі за пророка Єлисея, але ніхто з них не очистився, ті льки Нааман – сирі єць!» Почувши це, всі в синагозі сповнилися гні вом. І, вставши, вигнали Його геть з мі ста, і повели Його до урвища гори, на які й було збудоване ї хнє мі сто, щоб Його скинути; та Він, пройшовши поміж ними, віддалився. Слово Господнє.

 

МОЛИТВА ВІРНИХ

Просі мо Христа, який навчає свій народ у Божому храмі, щоб ми не лише ві рували у Його вчення, але й жили згі дно з ним:

 

1. Молімося за святу Церкву, щоб вона наповнювала землю надією, міцним фундаментом якої є сам Христос.

2. Молімося за Святішого Отця, щоб у його проповідях і настановах все людство почуло голос Господа Христа.

3. Молімося за всіх вихователів, вчителів, викладачів, учнів та студентів, що розпочинають новий навчальний рік, щоб він став для них роком духовного і людського зростання.

4. Молімося за батьків, щоб вони виховували своїх дітей в дусі віри, самопожертви і ревного служіння Господу.

5. Молімося за померлих, щоб Господь помилував їх і прийняв до Небесного Царства.

6. Молімося за нас, щоб ми завжди уважно слухали Боже Слово та жили згідно з ним.

 

Господи, Твій народ не прийняв Тебе і Твоїх слів; вчини, щоб ми не ті льки слухали Твої повчання, але й впроваджували їх у життя. Котрий живеш і царюєш на ві ки ві чні.

 

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ

Господи, нехай ця свята жертва завжди дає нам спасенну благодать, † щоб те, що відбувається у таїнстві, * звершилося у силі. Через Христа, Господа нашого.

 

 

Префація звичайна № 40-45

 

 

 

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

Яка велика, Господи, Твоя доброта, * що її Ти зберіг тим, що Тебе бояться. (Пс 31 (30), 20)

 

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Насичені хлі бом небесної трапе- зи, благаємо, Господи, † вчини, щоб ця пожива любові зміцнила наші серця * і спрямувала нас до служі ння Тобі  в братах. Через Христа, Господа нашого.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz