poniedziałek, 16 sierpnia 2021

ОРЕМУС - 21 СЕРПНЯ, СУБОТА

 21 СЕРПНЯ, СУБОТА

 

 

Христос закликає нас до правдивої служби один одному. Мати у своєму житті орієнтир, де авторитет і гідний наслідування сам Господь Бог. У Службі Божій зустрічаємося із Христом, який служить нам. Чи я розумію, що бути учнем Христа – це вміти служити іншим?

 

 

СВ. ПІЯ Х, ПАПИ

(біл) Обов’язковий спомин

Джузеппе Сарто народився в Рієзе біля Венеції у 1835 році і був другим з десяти дітей сільського поштаря. Здобувши богословську освіту, він був вікарієм, настоятелем, пізніше духовним отцем у семінарії, а з часом – єпископом Мантуї та, врешті, кардиналом і патріархом Венеції. У 1903 році був обраний Папою. Ставши пастирем усієї Церкви, відродив євхаристійне життя, видавши декрети про часте приймання святого Причастя і прийняття Причастя дітьми. Реформою церковного календаря, Бревіарію та співу започаткував відродження літургії. Відновив біблійне навчання та кодифікував церковне право. Енергійно боровся проти помилок модернізму. Протягом усього свого життя відзначався смиренністю, лагідністю, милосердям до бідних і любов’ю до убогості. Помер 20 серпня 1914 року.

 

АНТИФОН НА ВХІД

Вибрав його собі   Господь великим священиком * і, відкривши свою скарбницю, * обдарував його всякими благами.

 

КОЛЕКТА

Боже, для захисту католицької ві  ри і віднов- лення усього в Христі   Ти наповнив святого Пі  я, Папу, духом мудрості та апостольською силою; † вчини ми- лостиво, щоб ми, йдучи за його прикладом і настанова- ми, * осягнули ві  чну нагороду. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на ві ки ві чні.

 

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

Рут 2, 1-3. 8-11; 4, 13-17

Читання з Книги Рути.

Був у Ноеми родич, з боку чоловіка, на ім’я Вооз, із роду Елімелеха, чоловік впливовий та визначний. Раз якось Рута, моавитянка, сказала до Ноеми: «Пусти мене на поле збирати колоски слідом за тим, в очах у кого знайду ласку». А та до неї: «Іди, моя доню!» От і пішла вона й, прийшовши на поле, запопалася збирати колоски позад женців. І трапилось так, що їй пощастило на ту частку поля, яка належала до Вооза, з роду Елімелеха. Сказав Вооз до Рути: «Послухай, доню моя! Не ходи збирати на інше поле й не переходь звідси; зостанься тут з моїми дівчатами. Дивись, де вони жнуть, та й ходи за ними. Я звелів моїм слугам, щоб тебе не чіпали. А як захочеш пити, то підеш до глеків та й нап’єшся води, що зачерпнуть слуги». Упала вона ниць, поклонилась до землі й промовила до нього: «Як сталося, що я знайшла ласку в очах твоїх, що дбаєш про мене, чужоземку?» А Вооз: «Мені розказали про все, що ти зробила для твоєї свекрухи після смерті твого чоловіка: як ти покинула твого батька й твою матір, і твою батьківщину, і прийшла до народу, якого раніше не знала». І взяв Вооз Руту й вона стала йому за жінку. І ввійшов до неї, і Господь дав їй зачаття, й вона породила сина. Жінки ж Ноемі казали: «Благословенний Господь, який дав тобі сьогодні викупителя. Нехай його ім’я буде відомим в Ізраїлі! Він буде втіхою й підтримкою твоєю на старості літ, бо ж породила його твоя невістка, яка тебе любить і краща для тебе від сімох синів». Взяла Ноема дитятко й пригорнула його до грудей своїх та була йому за няньку. Сусідки ж дали йому ім’я, говоривши: «У Ноеми родився син!» І назвали йому ім’я Овид. Він став батьком Єссея, який був батьком Давида. Слово Боже.

 

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 128, 1-2. 3. 4-5

Благословенний, хто боїться Бога.

 

Блаженний кожний, хто Господа боїться, *

хто Його дорогами ходить.

Ти плоди своїх рук споживати будеш. *

Щасливий ти – і буде тобі добре.

Твоя дружина – як родюча лоза виноградна *

при стінах твого дому.

Твої сини – наче нові оливкові галузки *

навколо твого столу.

Ось такою благословенною буде людина, †

яка Господа боїться. *

Нехай поблагословить тебе Господь із Сіону,

щоби в усі дні життя свого *

ти бачив блага Єрусалима.

 

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ

Пор. Мт 23, 9а. 10б

Алілуя, алілуя, алілуя.

Один у вас Отець – Небесний;

і один у вас Наставник – Христос.

 

ЄВАНГЕЛІЄ

Мт 23, 1-12

† Читання святого Євангелія від Матея.

Того часу Ісус промовив до натовпу і до своїх учнів, кажучи: «На сідалище Мойсея посідали книжники та фарисеї. Все, що лише скажуть вам, робі ть і виконуйте; але так, як вони, не чині ть, бо вони кажуть і не роблять. Вони в’яжуть важкі , непосильні тягарі  й кладуть на плечі людей, а самі  пальцем своїм не хочуть їх поворухнути. Всі свої вчинки вони роблять так, щоб їх бачили люди. Роблять ширшими свої філактерії та побі льшують китиці, люблять почесні місця на бенкетах і перші місця в синагогах, і вітання на майданах, щоб їх кликали люди: “Учите- лю!” Ви ж не називайте себе вчителями, бо один є у вас Учитель, а всі ви – брати. І не називайте нікого на землі  отцем, бо є один у вас Отець – Небесний. Не називайтеся і наставниками, бо є один у вас Наставник – Христос. Бі льший з вас буде вам слугою. Тому що хто буде себе підносити, буде принижений; а той, хто буде принижувати себе, буде піднесений». Слово Господнє.

 

МОЛИТВА ВІРНИХ

До Господа, який дає своїй Церкві великих і достойних пасти- рів, за заступництвом святого Пі я X, Папи, зверні мося з наши- ми проханнями:

 

1. Молімося за Святішого Отця, щоб він, за заступництвом своїх святих попередників, мужньо і витривало керував святою Церквою.

2. Молімося за мир у світі, щоб народи, які ворогують між собою, вирішили всі свої непорозуміння мирним шляхом.

3. Молімося за дітей, які цього року вперше прийняли святе Причастя, щоб вони все своє життя були вірні Христові.

4. Молімося за всіх наших близьких і знайомих, щоб Господь дарував їм здоров’я і наповнив своїм миром.

5. Молімося за померлих, щоби всепрощаючий Господь відкрив перед ними брами Небесного Царства.

6. Молімося за нас самих, щоб ми провадили істинно християн- ське життя і насправді були гідні називатися дітьми Божими.

 

Господи наш і Вчителю, Ти через Святі шого Отця Пі я звершив великі діла в Церкві; вислухай наші смиренні прохання і допоможи нам своїм праведним життям бути оздобою Твоєї Церкви. Котрий живеш і царюєш на ві ки ві чні.

 

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ

Господи, приймаючи милостиво наші приношення, просимо Тебе: † дай, щоб ми, йдучи за вченням святого Пі я, Папи, з належною поша- ною відносилися до цих божественних тайн * та свідомо їх приймали. Через Христа, Господа нашого.

 

Префація про святих пастирів №  38

 

 

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

Добрий пастир життя своє поклав за овець. (Пор. Йн 10, 11)

 

 

 

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Споминаючи святого Пі я, Папу, просимо Тебе, Господи, наш Боже, † щоб Ти силою небесної трапези зміцнив нас у ві рі * та з’єднав у Твоїй любові. Через Христа, Господа нашого.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz