poniedziałek, 16 sierpnia 2021

ОРЕМУС - 29 СЕРПНЯ, НЕДІЛЯ

 29 СЕРПНЯ, НЕДІЛЯ

 

 

(зел) ХХІІ Неділя Звичайного періоду

 

 

«Цей народ губами шанує Мене, серце ж їхнє далеко від Мене». Сьогодні ми зібралися на Святій Месі, щоб показати Ісусові, як ми Його любимо. Ми прийшли на Службу Божу, щоб слухати Ісуса, розказати Йому про свої досягнення і поразки. Ми прийшли на Святу Літургію, щоб прийняти Ісуса до свого серця в Пресвятих Дарах. Робімо це не для людського ока, не на показ, але з любові до Бога. Не будьмо лицемірами. Нехай наша побожність буде щирою. Про це просімо сьогодні Ісуса.

 

АНТИФОН НА ВХІД

Змилуйся наді мною, Господи, * бо я ввесь час до Тебе кличу. * Бо Ти, о Господи, добрий і ласкавий, * і повний милосердя до всіх, що Тебе прикликають. (Пс 86 (85), 3. 5)

 

 

Мовиться: «Слава во вишніх»

 

 

 

КОЛЕКТА

Боже сил, Ти – джерело всякого блага; † на- повни наші серця любов’ю до Твого І мені і дай нам зростати у побожності; * змі цнюй в нас усе, що добре, і дбайливо бережи те, що Ти зміцнив. Через Господа на- шого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки ві чні.

 

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

Втор 4, 1-2. 6-8

Читання з Книги Второзаконня.

Промовив Мойсей до народу, кажучи: «Послухай же тепер, Ізраїлю, про заповіді й рішення, які я навчаю, щоб, виконуючи їх, ви жили, й увійшли та й заволоділи землею, яку дасть вам Господь, Бог батьків ваших. Не додавайте нічого до того, що я вам заповідаю, і не віднімайте нічого; пильнуйте заповіді Господа, Бога вашого, які я вам заповідаю. Пильнуйте ж і виконуйте їх, бо це стане немовби ваша мудрість і ваш розум перед очами народів, які чутимуть про всі ці установи, щоб вони говорили: “Справді, мудрі й розумні люди – оцей великий народ!” Бо ж де на світі такий великий народ, що мав би таких близьких до себе богів, як Господь, Бог наш, коли тільки закликаємо Його? Де на світі такий великий народ, що мав би такі справедливі установи й рішення, як увесь цей закон, який я сьогодні кладу перед вашими очима?» Слово Боже.

 

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 15, 2-3а. 3бв-4аб. 5

Хто в Божім домі матиме оселю?

 

Той, хто в досконалості ходить *

і чинить по правді,

хто говорить правду у своєму серці; *

хто язиком своїм не лукавить.

Той, хто своєму ближньому зла не робить *

і не зневажає своїх ближніх.

Він лиходія за ніщо вважає, *

але звеличує тих, які Господа бояться.

Той, хто не віддає на лихву свого срібла *

і не бере хабарів супроти невинних.

Хто так вчиняє – *

не похитнеться повіки.

 

ДРУГЕ ЧИТАННЯ

Як 1, 17-18. 21б-22. 27

Читання з Послання святого апостола Якова.

Брати мої любі, все добре, що нам дане, і кожний досконалий дар походить згори, сходить від Отця світла, в якого немає зміни, ні тіні переміни. Він забажав породити нас Словом істини, щоб ми стали наче початком Його творіння. З лагідністю прийміть посіяне Слово, що може спасти ваші душі. Будьте виконавцями Слова, а не лише слухачами, які обманюють самих себе. Чиста й непорочна побожність перед Богом і Отцем – це відвідувати сиріт і вдів у їхньому горі, зберігати себе чистим від світу. Слово Боже.

 

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ

Як 1, 18

Алілуя, алілуя, алілуя.

Отець забажав і породив нас Словом істини,

щоб ми стали наче початком Його творіння.

 

ЄВАНГЕЛІЄ

Мк 7, 1-8а. 14-15. 21-23

† Читання святого Євангелія від Марка.

Того часу зібралися до Ісуса фарисеї та дехто з книжників, які прийшли з Єрусалима. І помітили, що деякі з Його учнів їли хліб занечищеними, тобто немитими, руками. Адже фарисеї і всі юдеї не їдять, якщо не вимиють рук, потираючи їх кулаком, дотримуючись передань старших. І, повернувшись з торгу, поки не зануряться у воду, не їдять. Є і багато чого іншого, що вони прийняли, щоби дотримуватися: занурення у воду чашок, глечиків, мідного посуду, лежаків. І запитують Його фарисеї та книжники: «Чому Твої учні не поводяться згідно з переданнями старших, але занечищеними руками їдять хліб?» А Він відповів їм: «Добре Ісая пророкував про вас, лицемірів, як написано: “Цей народ губами шанує Мене, серце ж їхнє далеко від Мене. Та даремно поклоняються Мені, навчаючи доктрин – заповідей людей”. Залишивши заповідь Бога, ви тримаєтеся передань лю- дей». І, покликавши знову людей, казав їм: «Послухайте Мене всі та зрозумійте. Нічого немає поза людиною, що входило б у неї і могло зробити б її нечистою, але те, що виходить із неї, – те робить людину нечистою Адже зсередини, з людського серця виходять злі думки, розпуста, крадіжки, вбивства, перелюб, захланність, лукавство, обман, безсоромність, заздрість, богозневага, гордощі, дурість. Все це зло зсередини виходить і робить людину нечистою!» Слово Господнє.

 

 

Мовиться “Вірую”.

 

 

 

МОЛИТВА ВІРНИХ

У щирій молитві представмо Господу Богу, всеблагому Отцю, наші прохання, уповаючи на Його допомогу в кожній добрій справі:

 

1. Молімося за Святішого Отця, щоб весь світ побачив у ньому не лише верховного пастиря святої Церкви, але й учителя і брата, сповненого палкої любові до ближніх.

2. Молімося, щоб всі українці любили свою Батьківщину, сумлінно працюючи та дотримуючись Божих заповідей.

3. Молімося за молодь, щоб вона мужньо боролася з гріхом та спокусами і не відступала перед труднощами.

4. Молімося за чернечі згромадження, щоб вони своєю вбогістю та ревністю свідчили сучасному світові про те, що вічні цінності важливіші від земного багатства.

5. Молімося за померлих, щоб Господь обдарував їх вічним блаженством у своєму Царстві.

6. Молімося за нас самих, щоб ми завжди були вірними Господу і Його заповідям.

 

 

Боже, Ти засуджуєш неправду та фарисейство, вислухай наші молитви і допоможи нам жити так, як цього навчає наше сумління і віра. Через Христа, Господа нашого.

 

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ

Господи, нехай ця свята жертва завжди дає нам спасенну благодать, † щоб те, що відбувається у таїнстві, * звершилося у силі. Через Христа, Господа нашого.

 

 

Префація на Неділю Звичайного періоду № 20-27

 

 

 

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

Яка велика, Господи, Твоя доброта, * що її Ти зберіг тим, що Тебе бояться. (Пс 31 (30), 20)

 

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Насичені хлі бом небесної трапе- зи, благаємо, Господи, † вчини, щоб ця пожива любові зміцнила наші серця, * і спрямувала нас до служі ння Тобі  в братах. Через Христа, Господа нашого.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz