poniedziałek, 16 sierpnia 2021

ОРЕМУС - 27 СЕРПНЯ, П’ЯТНИЦЯ

 27 СЕРПНЯ, П’ЯТНИЦЯ

 

Двері нового людського життя відкриваються хрестом батьківської любові і самопожертви. Двері святості відчиняються хрестом щоденної праці. Двері Милосердя Божого Серця відчиняються хрестом нашої довіри. Прийми і будь відповідальний за довірені тобі ключі!

 

 

Св. МОНІКИ

(біл) Обов’язковий спомин

 

Свята Моніка народилася в Тагасті у Північній Африці близько 330 року, вийшла заміж за язичника з нестриманим характером, якого своєю лагідністю і терпеливістю наприкінці його життя навернула у християнську віру. З того часу головною її турботою стало навернення сина Августина, який був під впливом єретиків і провадив грішне життя. Своїми сльозами і молитвами вона випросила навернення сина, який з часом став єпископом і одним із найбільших Вчителів Церкви. Свята Моніка дожила до часу, коли його охрестили, і незабаром після цього, у 387 році, померла в Остії. Вона є взірцем християнської дружини і матері, яка піклується також про духовні блага сім’ї.

 

АНТИФОН НА ВХІД

Ось жі нка мудра, яка збудувала свій дім * і хо- дила прямою дорогою, боячись Господа.

 

 

 

КОЛЕКТА

Боже, утішителю засмучених, Ти милостиво прийняв материнські сльози свято ї Моніки й дарував благодать навернення її синові Августину; † допоможи нам за ї хнім заступництвом оплакувати наші гріхи * та зазнати благодаті Твого пробачення. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою жи- ве і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на ві ки ві чні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

1 Сол 4, 1-8

Читання з Першого послання святого апостола Павла до солунян.

Брати! Просимо вас і благаємо в Господі Ісусі, щоб – так, як прийняли ви від нас, яким чином вам необхідно поводитися і догоджати Богові, і як саме ви й поводитеся, – ви все більше в цьому зростали. Бо знаєте, які вказівки дали ми вам у Господі Ісусі. Це ж воля Божа – ваше освячення, щоб ви берегли себе від розпусти, щоб кожний з вас умів берегти свої посудини у святості й честі, а не в пожадливій похоті, як язичники, котрі не знають Бога. Не чиніть насильства і не кривдьте ні в чому свого брата, бо Господь є месником за все це, як раніше ми вам говорили й засвідчили. Адже Бог покликав нас не до нечистоти, а до освячення. Тому-то, хто цим нехтує, не людиною нехтує, а Богом, який дав вам свого Святого Духа. Слово Боже.

 

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 97, 1 і 2аб. 5-6. 10. 11-12

Праведні серцем, в Господі радійте.

 

Господь воцарився: *

хай земля звеселиться!

Нехай численні острови зрадіють! *

Хмара й темрява навколо Нього.

Гори, наче віск, від обличчя Господа розтопились, *

від обличчя Господа землі всієї.

Небеса сповістили Його справедливість, *

і всі народи побачили Його славу.

Ви, що любите Господа, *

зло ненавидьте!

Він береже своїх праведних душі, – *

Він з рук грішників їх звільнить.

Світло для праведника сяє, *

радість – для праведних серцем.

У Господі, праведні, радійте, *

пам’ять Його святості славте.

 

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ

Пор. Лк 21, 36

Алілуя, алілуя, алілуя.

Пильнуйте, постійно моліться,

щоби перед Сином Людським змогли ви стати.

ЄВАНГЕЛІЄ

Мт 25, 1-13

† Читання святого Євангелія від Матея.

Того часу Ісус розповів своїм учням цю притчу: «Тоді Царство Небесне буде подібне до десятьох дів, які, взявши свої світильники, вийшли назустріч молодому. П’ять із них були нерозумні, а п’ять – мудрі. Нерозумні, взявши свої світильники, не взяли із собою олії. А мудрі взяли олію, в посудинах, разом зі своїми світильниками. Оскільки молодий запізнювався, всі задрімали й поснули. А в середині ночі пролунав крик: “Ось молодий, виходьте йому назустріч!” Тоді всі ті діви встали і прикрасили свої світильники. Нерозумні сказали мудрим: “Дайте нам трохи вашої олії, бо наші світильники гаснуть!” А мудрі у відповідь кажуть: “Щоби часом не забракло і нам, і вам, краще підіть до продавців та й купіть собі”. Коли вони пішли звідти купувати, прийшов молодий, і ті, які були готові, увійшли з ним на весілля, і двері зачинились. Врешті приходять й інші діви та й кажуть: “Пане, пане, відчини нам!” А він у відповідь сказав: “Воістину кажу вам: я вас не знаю!” Тож пильнуйте, бо не знаєте ні дня, ні години». Слово Господнє.

 

МОЛИТВА ВІРНИХ

Захоплюючись ві рою святої Моніки, яка впродовж багатьох років просила у Господа навернення її сина Августина, зверні мося до Бога з нашими щирими проханнями:

1. Молімося за святу Церкву, щоб усі християни світу об’єдналися в одній вірі та любові.

2. Молімося за матерів, чиї діти стали на шлях зла, щоб вони дочекалися їхнього навернення.

3. Молімося за всіх наших родичів та друзів, щоб Господь дарував їм здоров’я і своє благословення.

4. Молімося за дітей і молодь, щоб вони вміли розрізняти добро і зло та завжди йшли шляхом Господніх заповідей.

5. Молімося за наших померлих, щоб добрий Господь простив їхні гріхи і благоволив прийняти їх до свого Царства.

6. Молімося за нас самих, щоб ми завжди були вірні Господу і допомагали нашим ближнім, які заблукали в темряві гріхів, повернутися на дорогу, що веде до спасіння.

 

Вислухай, Боже, смиренні прохання Твого народу і допоможи нам завжди ві рно виконувати Твою волю. Через Христа, Господа нашого.

 

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ

Господи, поглянь на жертви Твого люду, † і нехай те, що на честь святої Моніки з ві д- даністю у серці він звершує, * допомагає йому в до- розі до спасі ння. Через Христа, Господа нашого.

 

 

Префація про Святих № 35.

 

 

 

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

Хто чинить волю Мого Отця, що на небі, * той Мій брат, сестра і мати, – говорить Господь.

 

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Сповнені Твоїх дарі в, які  ми прийняли в день спомину святої Моніки, просимо Тебе, Господи: * вчини, щоб вони нас очистили і були нашою допомогою. Через Христа, Господа нашого.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz