poniedziałek, 16 sierpnia 2021

ОРЕМУС - 22 СЕРПНЯ, НЕДІЛЯ

 22 СЕРПНЯ, НЕДІЛЯ

 

(зел) ХХІ Неділя Звичайного періоду

 

Недільна зустріч із Христом у Євхаристії це конкретна відповідь на Його запитання: «На вашу думку, хто Я?». Разом із усією спільнотою Церкви, беручи участь у недільному зібрані вірних, наші серця відповідають: «Ти є Христос, Син Бога живого». Щасливою є та людина, яка на певному етапі свого християнського життя душею і серцем зрозуміє значення цих слів і ними житиме.

 

АНТИФОН НА ВХІД

Приклони, Господи, Твоє вухо до мене і вислухай мене. * Спаси, о Боже, Твого слугу, що покладається на Тебе. * Змилуйся наді мною, Господи, бо я ввесь час до Тебе кличу.

 

Мовиться “Слава во вишніх”.

 

 

 

КОЛЕКТА

Боже, Ти єднаєш серця Твоїх ві рних в одному прагненні; † дай своєму народові любити те, що нака- зуєш, і прагнути того, що обіцяєш, * щоб ми серед земної суєти вознесли наші серця туди, де і стинна радість. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на ві ки ві чні.

 

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

ІсНав 24, 1-2а. 15-17. 18б

Читання з Книги Ісуса Навина.

Тими днями зібрав Ісус Навин усі  колі на Ізраїля в Сихемі й покликав старших Ізраїля, голі в його, суддів його й начальників його, і стали вони перед Богом. Ісус сказав до всього народу: «Коли ж вам не любо служити Господу, то вибирайте собі  сьогодні, кому хочете служити: чи богам, яким служили батьки ваші по той бік ріки, чи богам аморіїв, у землі  яких ви живете; я ж і мій дім служитимемо Господу». І відпові в народ: «Ні! Не буде того, щоб ми покинули Господа, щоб служити богам і ншим. Бо Господь – Бог наш; Він вивів нас і батькі в наших з Єгипетської землі , з дому неволі, і створив перед нашими очима ці великі чудеса й оберігав нас усюди в дорозі, якою ми ходили, й між усіма народами, через які  ми проходили. Тож і ми служитимемо Господу, бо Він – Бог наш». Слово Боже.

 

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 34, 2-3. 16-17. 18-19. 20-21. 22-23

Скуштуйте й взнайте, як Господь наш добрий.

 

Благословлятиму Господа в кожному часі, – *

хвала Його на моїх устах постійно.

Господом хвалитися душа моя буде. *

Хай почують лагідні і звеселяться.

Звернені на праведних Господні очі, *

а Його вуха – на їхнє благання.

Але обличчя Господнє – проти тих, які зло чинять, *

щоб вигубити із землі про них всяку пам’ять.

 

Скуштуйте й взнайте, як Господь наш добрий.

 

Вони закликали – і Господь почув їх *

та визволив їх від всякого горя.

Господь близький до тих, чиї серця у скрусі, *

і спасе пригноблених духом.

У праведного скорбот багато, *

та від них усіх Господь його порятує.

Він оберігає всі його кості, *

жодна з них поламана не буде.

Зло заподіє смерть лихому, *

і ті, які ненавидять праведного, – осуджені будуть.

Господь душі своїх слуг відкупить, *

і не будуть осуджені †

всі ті, котрі на Нього покладають надію.

 

ДРУГЕ ЧИТАННЯ

Еф 5, 21-32

Читання з Послання святого апостола Павла до ефесян.

Брати! Корі ться одне одному в Христовому страху. Дружини, корі ться своїм чоловікам, як Господу, адже чолові к є голова дружини, як Христос – Голова Церкви, Він же – Спаситель ті ла. Як Церква кориться Христові, так і дружини – чоловікам у всьому. Чоловіки, любі ть своїх дружин, як Христос полюбив Церкву й віддав себе за неї, щоб її освятити, очистивши водяною купі ллю в слові, щоби поставити її собі  славною Церквою, яка не має ні плями, ні вади, і нічого такого поді бного, але щоб вона була свята й непорочна. Так і чоловіки повинні любити своїх дружин, як власні тіла. Хто любить свою дружину, той і себе лю- бить. Адже ніхто ніколи свого ті ла не зненавидів, але годує і грі є його, як і Христос Церкву, бо ми – члени Його ті ла. Тому чолові к залишить батька й матір та прилі питься до своєї дружини, і будуть обоє одним ті лом. Це велика таємниця, адже я говорю про Христа й Церкву. Слово Боже.

 

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ

Йн 6, 63б. 68б

Алілуя, алілуя, алілуя.

Слова Твої, Господи, є життям і духом;

Ти слова життя вічного маєш.

 

ЄВАНГЕЛІЄ

Йн 6, 54. 60-69

† Читання святого Євангелія від Йоана.

Того часу Ісус мовив: «Хто їсть Моє ті ло і п’є Мою кров, той має ві чне життя, і Я його воскрешу останнього дня». Чимало Ісусових учнів, почувши це, казали: «То тверде слово! Хто може його слухати?» Ісус же, знаючи в собі , що Його учні нарікають через це, сказав їм: «Чи це вас збурює? А що ж буде, як ви побачите, що Син Людський підіймається туди, де був рані ше? Це Дух є тим, хто оживляє, а ті ло ж ніяк не допомагає. Слова, які  Я вам сказав, – це Дух і це життя. Але є деякі з вас, які  не ві рять!» Ісус із самого початку знав, хто є ті, які  не ві рять, і хто є той, котрий Його зрадить. І Він казав: «Тому Я сказав вам, що ніхто не може прийти до Мене, якщо йому не було дано від Отця». Від того часу багато хто з Його учнів відійшов геть і вже не ходив з Ним. Тоді  Ісус сказав Дванадцятьом: «Може, і ви хочете відійти?» А Симон-Петро відпові в Йому: «Господи, до кого ми пі демо? Ти маєш слова ві чного життя; і ми пові рили й пізнали, що Ти є Святий Божий!» Слово Господнє.

 

 

 

Мовиться “Вірую”.

 

 

 

МОЛИТВА ВІРНИХ

Часто людині важко дотримуватися наказів Христа; просі мо Господа про благодаті, потрі бні людям, щоб усі м серцем прийняти Євангеліє та вті лювати його в життя:

 

1. Молімося за Святішого Отця, щоб, проповідуючи істини Христового вчення, він сприяв зміцненню віри Церкви.

2. Молімося за священиків, щоб вони терпеливо і з любов’ю проповідували Христову істину.

3. Молімося за керівників держав, щоб, дбаючи про духовний і соціальний добробут суспільства, вони не забували про права і свободи кожної людини.

4. Молімося за невіруючих, щоб вони пізнали вчення та цінність Христового Євангелія.

5. Молімося за померлих, щоб Господь помилував їх та прийняв у свої батьківські обійми.

6. Молімося за нас, щоб у Євхаристії ми могли черпати сили для стійкості у вірі та вірності заповідям Божим.

 

 

Господи Ісусе Христе, Ти один володі єш словом життя ві чного, допоможи нам ві рно виконувати Твої заповіді та не допусти, щоб ми відійшли від Тебе і Твоєї Церкви. Котрий живеш і царюєш на ві ки ві чні.

 

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ

Господи, Ти єдиною жертвою на- був собі  народ усиновлення, * наповни милостиво нас дарами єдності та миру в Твоїй Церкві. Через Христа, Господа нашого.

 

Префація на Неділі звичайного періоду № 20-27

 

 

 

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

Ти насичуєш землю плодом діл Твоїх, * щоб дати хліб із землі  і вино, що серце людське звеселяє.

 

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Просимо, Господи: нехай Твоє милосердя принесе нам повне зці лення, † і нехай Твоя благодать так удосконалить і зміцнить нас, * щоб ми у всьому могли бути угодними Тобі . Через Христа, Господа нашого.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz