poniedziałek, 16 sierpnia 2021

ОРЕМУС - 28 СЕРПНЯ, СУБОТА

 28 СЕРПНЯ, СУБОТА

 

Було б добре не так підвищувати свою чи інших самооцінку, як прославляти Бога за Його безкорисну щедрість для нас. Це – велике щастя: служити і бути в довірі у самого Творця Неба і землі, а навіть більше – бути Його дитям.

 

 

 

СВ. АВГУСТИНА, ЄПИСКОПА І ВЧИТЕЛЯ ЦЕРКВИ

(біл) Обов’язковий спомин

 

Святий Августин народився у Тагасті (Північна Африка) у 354 році і був сином язичника Патриція і ревної християнки св. Моніки. Незважаючи на старанне виховання матері, змолоду жив грішно, розпусно, дотримуючись у своїх поглядах маніхейської єресі. Він поїхав викладати риторику до Карфагена, Рима, Мілана, і всюди з ним їздила і його мати, невпинно молячись про його навернення. Жадаючи осягнути духовне умиротворення, Августин ви- вчав різні філософські системи, аж врешті у Мілані, під впливом розмов зі св. Амвросієм і листів св. Павла, знайшов істину. На Великдень 387 року прийняв Хрещення. Повернувшись до Африки, протягом 4 років присвячував себе навчанню і молитві, після чого отримав рукоположення у пресвітери. За деякий час став єпископом Гіппону. Вплив його вчення поширився на всю Західну Церкву. Помер під час облоги Гіппону вандалами 28 серпня 430 року. Святий Августин є одним із чотирьох великих Вчителів Західної Церкви.

АНТИФОН НА ВХІД

Посеред Церкви відкрив свої уста, * а Господь наповнив його духом мудрості та розуму, * і в шати слави його одягнув. (Пор. Сир 15, 5)

 

КОЛЕКТА

Всемогутній Боже, віднови у свої й Церкві дух, яким Ти обдарував святого єпископа Августина, † щоб ми, наповнені цим духом, прагнули Тебе – єдино- го джерела мудрості * та шукали Тебе – Подателя найвищої любові. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на ві ки ві чні.

 

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

1 Сол 4, 9-11

Читання з Першого послання святого апостола Павла до солунян.

Брати! Про братню любов немає потреби писати вам, бо ви самі Богом навчені любити одне одного, адже те й робите всім братам, які перебувають у всій Македонії. Просимо вас, брати, аби ви в цьому все більше зростали і пильно дбали про те, щоби жити спокійно і робити свою справу, працювати своїми власними руками, як ми вам звеліли. Слово Боже.

 

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 98, 1. 7-8абв. 8г-9

Господь приходить, щоб судити землю.

 

Заспівайте Господу нову пісню, *

бо Він учинив чуда.

Мені вчинила спасіння Його правиця, *

Його святе рамено.

Нехай море заграє *

і все, що його наповняє,

Всесвіт і ті, що його населяють. *

Ріки заплещуть разом у долоні.

Гори вигукуватимуть з радості †

перед Господнім обличчям! *

Адже Він світ іде судити,

Він світ у справедливості судити буде *

і в праведності судитиме народи.

 

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ

Йн 13, 34

Алілуя, алілуя, алілуя.

Нову заповідь даю вам,

щоб ви любили один одного, як Я полюбив вас.

 

ЄВАНГЕЛІЄ

Мт 25, 14-30

† Читання святого Євангелія від Матея.

Того часу Ісус розпові в свої м учням таку притчу: «Один чолові к, виїжджаючи далеко, покликав свої х слуг і передав їм своє майно; кому дав п’ять талантів, кому – два, кому – один, кожному згі дно з його спроможністю, і ви їхав. Той, хто одержав п’ять талантів, негайно пішов, пустив їх в обіг і заробив ще п’ять; так само той, хто взяв два, заробив ще два. А той, хто одержав один, пішов, розкопав землю і сховав гроші свого пана. Через тривалий час приходить пан тих слуг і проводить розрахунки з ними. Підійшов той, який одержав п’ять талантів, – прині с ще п’ять талантів і каже: “Пане, п’ять талантів ти мені  передав. Ось іще п’ять талантів я заробив додатково!” Сказав йому його пан: “Гаразд, слуго добрий і ві рний! Над малими речами був ти ві рний, над великими тебе поставлю. Увійди в радість свого пана!” Підійшов і той, який одержав два таланти, і сказав: “Пане, два таланти ти мені  передав. Ось іще два таланти я заробив додатково!” Сказав йому пан: “Гаразд, слуго добрий і ві рний! Над малими речами був ти ві рний, над великими тебе поставлю. Увійди в радість свого пана!” Підійшов і той, який одержав один талант, і сказав: “Пане, знав я тебе, що ти сувора лю- дина: жнеш, де не сі яв, і збираєш, де не розсипав. Я, побоявшись, пішов і сховав твій талант у землю. Ось, бери своє!” У ві дповідь його пан сказав йому: “Злий і лінивий слуго! То ти знав, що я жну, де не сі яв, і збираю, де не розсипав? Треба тобі  було віддати мої  гроші торгі вцям, і, повернувшись, я би взяв своє з відсотком. Тож забері ть від нього талант і дайте тому, хто має десять талантів. А дже кожному, хто має, дано буде, і матиме ще бі льше, а від того, хто не має, буде забране і те, що має. А непридатного слугу викиньте в зовнішню темряву; там буде плач і скрегіт зубі в!”» Слово Господнє.

 

МОЛИТВА ВІРНИХ

Споминаючи сьогодні разом з усією Церквою святого Августина, великого мислителя і Вчителя Церкви, представмо Господу наші потреби:

1. Молімося за святу Церкву, щоб завжди у ній було достатньо людей великого розуму, серця і смирення.

2. Молімося за вчених, щоб у своїй праці вони керувалися благом людства і вірністю істині.

3. Молімося за письменників, щоб свій талант вони використовували для підняття духовності людини.

4. Молімося за винахідників, щоб їхні відкриття служили лише для людського блага.

5. Молімося за померлих, щоб Господь благоволив прийняти їх у свої батьківські обійми.

6. Молімося за нас, зібраних довкола Господнього вівтаря, щоб ми вміли знаходити сили для боротьби із власними гріхами і у всьому покладалися на всемилостивого Господа.

 

 

Всемогутній ві чний Боже, вислухай наші смиренні прохання, які  ми з упованням возносимо до Тебе за заступництвом святого Августина, і допоможи нам бути Твої ми ві рними учнями. Через Христа, Господа нашого.

 

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ

Звершуючи спомин нашого спа- сі  ння, смиренно благаємо Твою милість, Господи, * щоб це та їнство побожності стало для нас знаменням єдності та узами любові. Через Христа, Господа нашого.

 

 

Префація про святих пастирів № 38.

 

 

 

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

Один бо ваш Наставник – Христос, * ви ж усі  брати, – говорить Господь. (Пор. Мт 23, 10. 8)

 

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Просимо, Господи: нехай освя- тить нас участь у Христовій трапезі, † щоб ми, будучи членами Його Ті ла, * стали тим, що прийняли. Через Христа, Господа нашого.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz