poniedziałek, 16 sierpnia 2021

ОРЕМУС - 17 СЕРПНЯ, ВІВТОРОК

 17 СЕРПНЯ, ВІВТОРОК

 

(зел) Вівторок ХХ тижня Звичайного періоду

 

Людина потребує певного матеріального достатку та забезпечення. Так нас сотворив Господь. Потребуємо їх щодня. Потрібно щось з’їсти, одягнутися, кудись поїхати, придбати житло, та інші речі і справи, які вирішує людина, розраховуючись тією одиницею, що випливає з її достатку. Але це не може бути єдиною метою мого життя. Це не може замінити правдиву дорогу, прагнення здобути життя вічне. Господь застерігає нас від усього, що може заслонити справжню цінність людини.

Або: (біл) довільний cпомин св. ГІАЦИНТА, пресвітера

 

Святий Гіацинт народився в Камєні (Сілезія) наприкінці ХІІ століття. Після навчання у Парижі та Болонії був рукоположений у пресвітери і призначений краківським каноніком. Товаришуючи єпископові Івонові в дорозі до Рима, зустрівся зі святим Домініком і з його рук разом із блаженним Чеславом прийняв чернечу рясу. Повернувшись до Кракова, Гіацинт заснував там перший у Речі Посполитій монастир домініканців. З Кракова багато разів вирушав у місійні подорожі на Русь, до Прусії й до границь Литви. Виснажений працею, помер у Кракові 1257 року в день Внебовзяття Пресвятої Діви Марії. Разом із Архангелом Михаїлом є покровителем Києва.

 

 

Спільні Меси: про одного пастиря

 

АНТИФОН НА ВХІД

О щите наш, поглянь, о Боже! * Подивися на лице Помазаника Твого! * Один бо день у Твоїх дворах * лі пший, ніж тисяча. (Пс 84 (83), 10-11)

 

 

КОЛЕКТА

Боже, Ти для тих, хто любить Тебе, приготував невидимі дари; † наповни наші серця гарячою любов’ю до Тебе, щоб ми, люблячи Тебе в усьому і понад усе, * осягнули Твої обі тниці, які  перевершують всілякі сподівання. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на ві ки ві чні.

 

 

Або:

 

Всемогутній ві  чний Боже, завдяки Твої й благодаті святий Гіацинт витривалим проголошенням Єван- гелія відновив і зміцнив у ві  рі багато народів; † за його заступництвом помнож і нашу ві  ру, * щоб ми стали спроможними трудитись на Твою славу і для спасі  ння людей. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на ві ки ві чні.

 

 

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

Суд 6, 11-24а

Читання з Книги Суддів.

Тими днями прийшов ангел Господній та й сів в Офрі під дубом, що належав Йоашеві Авієзерієві, саме тоді, як син його Гедеон товк пшеницю у ступі, щоб сховати її від мідіян. Ангел Господній з’явивсь йому та й каже до нього: «Господь з тобою, хоробрий чоловіче!» А Гедеон до нього: «Любий мій пане, коли ж Господь з нами, так чого ж усе це скоїлося з нами? І де всі Його чудеса, про які нам наші батьки оповідали, казавши: “Хіба не вивів Господь нас із Єгипту?” Та ось тепер Господь і відіпхнув нас, і віддав нас у руки мідіянам». Господь же звернувся до нього й сказав: «Іди в оцій твоїй силі. Ти врятуєш Ізраїля від руки мідіян. Знай, Я тебе посилаю!» Та Гедеон відрік йому: “Мій Владико! Чим же я вирятую Ізраїля? Родина моя найостанніша в Манассії, та й я найменший у домі мого батька». Господь же сказав до нього: «Я буду з тобою, і ти поб’єш мідіян, як одного чоловіка». Тоді Гедеон сказав: «Якщо я знайшов ласку в очах у Тебе, то прошу Тебе, дай мені знак, що це Ти зі мною розмовляєш. Не відходь, прошу, звідси, доки не повернусь до Тебе й не принесу дар від мене, поклавши перед Тобою». А той: «Буду ждати, – каже, – доки повернешся». Пішов Гедеон і приготував козенятко та неквашених коржів з однієї ефи муки. М’ясо поклав у кошик, а юшку влив у горщик; виніс те все й поставив перед ним під дубом. Ангел же Божий сказав йому: «Візьми м’ясо та неквашені коржі й поклади на цю скелю, а юшку вилий». І зробив так. Тоді ангел Господній кінцем палиці, яку тримав у руці, приторкнувся до м’яса й коржів, і піднявся вогонь із скелі й пожер м’ясо й коржі. Ангел же Господній зник з очей у нього. І побачив тоді Гедеон, що то був ангел Господній і скрикнув: «Горе мені, Господи Боже, бо я бачив ангела Господнього обличчям в обличчя». Господь же мовив до нього: «Мир тобі, не бійся, ти не вмреш!» Спорудив Гедеон там жертовник Господу й назвав його: «Господь – мир». Слово Боже.

 

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 85, 9. 11-12. 13-14

Бог мир звіщає своєму народу.

 

Послухаю, що Господь Бог скаже, *

бо Він говоритиме про мир для свого народу,

для своїх побожних, *

тож хай не повертаються до свого безумства.

Милість і правда зустрілись, *

поцілувалися мир і правда.

Правда піднялася з землі вгору, *

а справедливість нахилилася з неба.

Тож Господь дасть благо – *

і дасть свій врожай земля наша.

Перед Ним піде правда, – *

своїми кроками ступатиме по дорозі.

 

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ

2 Кор 8, 9

Алілуя, алілуя, алілуя.

Ісус Христос, будучи багатим, заради вас став убогим,

аби ви збагатилися Його зубожінням.

 

ЄВАНГЕЛІЄ

Мт 19, 23-30

† Читання святого Євангелія від Матея.

Того часу Ісус сказав свої м учням: «Воі стину кажу вам: важко буде багатому ввійти в Царство Небесне. І ще кажу вам: легше верблюдові пройти через вушко голки, ніж багатому ввійти в Царство Боже». Почувши це, учні дуже здивувалися і кажуть: «То хто ж тоді  може бути спасенним?» Поглянувши на них, Ісус промовив: «Для людей це неможливо, а для Бога все можливе». Тоді  Петро, звернувшись до Нього, сказав: «Ось ми залишили все й пішли за Тобою, то що нам буде?» А Ісус відказав: «Воі стину кажу вам, що ви, які  пішли за Мною, в новому бутті , коли сяде Син Людський на престолі своє ї слави, сядете й ви на дванадцятьох престолах, щоб судити дванадцять племен Ізра їля. І кожний, хто задля Мого І мені залишить дім або браті в, або сестер, або батька, або матір, або дружину, або дітей, або поля, той отри- має в сто разі в бі льше і матиме у спадок ві чне життя. Багато пер- ших будуть останніми, а останні – першими». Слово Господнє.

 

МОЛИТВА ВІРНИХ

Просі мо Христа, який своєю вбогістю прагне зцілити нас від жадання земного багатства, щоб Він своїми благодатями допомагав нам збирати скарби небесні:

1. Молімося за священиків Церкви, щоб матеріальні справи, навіть такі як будівництво чи оздоблення храму, не були для них важливішими від пастирських обов’язків.

2. Молімося за вбогих людей, щоб навіть велика бідність не призвела їх до розпачу та духовного зубожіння.

3. Молімося за людей багатих, щоб достаток та матеріальні блага не вбили у їхніх душах любові до Бога і ближнього.

4. Молімося за селян, щоб їхня важка праця принесла щедрий урожай.

5. Молімося за душі в чистилищі, щоб Господь благоволив обдарувати їх повнотою спасіння.

6. Молімося за нас, зібраних довкола Господнього вівтаря, щоб нашим скарбом були чисті серця і вірність Євангелію.

 

 

Господи Ісусе Христе, Ти збагатив світ своєю вбогістю, вчини, щоб ми в земному житті  вмі ли відрікатися від надміру і дбали про ві чні блага. Котрий живеш і царюєш на ві ки ві чні.

 

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ

Прийми, Господи, наші приношення, в яких зді йснюється преславний обмін дарами; † щоб ми, приносячи Тобі  те, що нам даєш * отримали взамі н Тебе самого. Через Христа, Господа нашого.

 

 

 

Префація звичайна № 40-45

 

 

 

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

У Бога є милість, * і відкуплення велике в Нього. (Пс 130 (129), 7)

 

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Господи, Ти через це таїнство вчинив нас сопричасниками Христа; † смиренно благаємо Твою милість, * щоб ми уподі бнились до Нього на землі  та могли брати участь у Його небесній славі. Котрий живе і царює на ві ки ві чні.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz