poniedziałek, 16 sierpnia 2021

ОРЕМУС - 18 СЕРПНЯ, СЕРЕДА

 18 СЕРПНЯ, СЕРЕДА

 

(зел) Середа ХХ тижня Звичайного періоду

 

 

Сьогоднішня Євангельська притча веде до значної плутанини нашого розуміння справедливості. Це тому, що використовуємо знайомі категорії відносин між людьми до можливості розуміння речей божественних. Схоже, що в цій притчі на перший план виходить тривалість робочого дня і пропор- ційність заробітньої плати. Не бачимо найважливішого, а саме, що заро- бітньою платою є вічне життя, а наша робота є плодом благодаті Божої.

 

АНТИФОН НА ВХІД

О щите наш, поглянь, о Боже! * Подивися на лице Помазаника Твого! * Один бо день у Твоїх дворах * лі пший, ніж тисяча. (Пс 84 (83), 10-11)

 

 

КОЛЕКТА

Боже, Ти для тих, хто любить Тебе, приготував невидимі дари; † наповни наші серця гарячою любов’ю до Тебе, щоб ми, люблячи Тебе в усьому і понад усе, * осягнули Твої обі тниці, які  перевершують всілякі сподівання. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на ві ки ві чні.

 

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

Суд 9, 6-15

Читання з Книги Суддів.

Того часу зібралися мешканці Сихема й увесь Бет- Мілло та пішли й обрали собі Авімелеха за царя під дубом, що був біля Сихема. Коли переказано це Йотамові, він вийшов і став на верху гори Герізім і голосно кликнув до них, кажучи: «Слухайте мене, князі Сихема, щоб і Бог вас слухав! Пустились дерева в дорогу, щоб помазати царя над собою. І сказали вони до оливки: “Царюй над нами!” Оливка ж їм відповіла: “Чи я ж мою оливу занедбаю, якою шанують Бога і людей, і піду хитатися над деревами?” Тоді сказали дерева до смоківниці: “Ходи ти, царюй над нами!” Смоківниця ж їм відказала: “Чи то ж солодощі мої занедбаю та смачний плід мій, і піду хитатися над деревами?” Тоді до виноградини дерева сказали: “Ходи вже ти, царюй над нами!” А й виноградина їм каже: “Чи то я могла б та вино моє занедбати, що звеселяє Бога й людей, та піти гойдатися над деревами?” Нарешті всі дерева кажуть до тернини: “Іди хоч ти, царюй над нами!” Тернина ж до дерев відказала: “Коли ви справді хочете помазати мене царем над вами, то йдіть у моїм холодку ховайтесь; а як ні, вибухне огонь з тернини та й пожере кедри ліванські”». Слово Боже.

 

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 21, 2-3. 4-5. 6-7

В силі Господній буде цар радіти.

 

Господи, цар буде веселитися силою Твоєю *

і він дуже радітиме Твоїм спасінням!

Ти дав йому те, що його серце бажало, *

і у проханні його уст не відмовив.

Бо Ти благословеннями добра його випереджаєш, *

вінцем із чистого золота його голову вінчаєш.

Він життя просив у Тебе, і Ти дав йому у дарі *

довготривалі дні на віки вічні.

Його велика слава – у Твоєму спасінні, *

славою та величчю Ти його оздобив.

Ти даси йому благословення навіки, *

радістю своєї присутності його ощасливиш.

 

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ

Євр 4, 12

Алілуя, алілуя, алілуя.

Слово Боже – живе і діяльне,

воно розрізняє думки і наміри серця.

 

ЄВАНГЕЛІЄ

Мт 20, 1-16а

† Читання святого Євангелія від Матея.

Того часу Ісус розпові в свої м учням таку притчу: «Царство Не- бесне поді бне до чолові ка-господаря, який вийшов рано-вранці найняти робітникі в до свого виноградника. Домовившись з робітниками по динарію за день, він послав їх до свого вино- градника. Вийшовши близько третьої години, побачив і нших, які  стояли без ді ла на ринку, і сказав їм: “Іді ть і ви у виноградник – і дам вам те, що має бути по справедливості”. Вони пішли. Знову вийшовши близько шостої і дев’ятої години, зробив так само. Коли вийшов близько одинадцятої години, знайшов і нших, які  стояли, і каже їм: “Чому ви стоїте тут без ді ла ці лий день?» Кажуть йому: “Бо нас ніхто не найняв”. Він каже їм: “Іді ть і ви у виноградник”. Коли настав вечір, каже господар виноградника до свого управителя: “Поклич робітникі в і виплати їм винагороду, почавши від останніх і аж до перших”. Ті, хто прийшов близько одинадцятої години, одержали по динарію. А коли підійшли перші, то думали, що одержать бі льше, але й вони отримали по динарію. А одержавши, вони почали нарікати на господаря дому, кажучи: “Оці  останні попрацювали одну годину, а ти прирівняв їх до нас, які  винесли тягар дня і спеку”. А він у ві дповідь сказав одному з них: “Друже, я не поводжуся несправедливо з тобою; чи не за динарія домовився ти зі мною? Візьми своє і йди. Я ж хочу й цьому останньому дати так само, як і тобі ; хіба не можна мені  зробити з мої м те, що я бажаю? Чи твоє око заздрісне через те, що я добрий?” Так останні будуть першими, а перші – останніми».  Слово Господнє.

 

МОЛИТВА ВІРНИХ

Побожність робить багато добра, але лише правдива побож- ність; просі мо Бога, щоб побожність усі х людей випливала з ві - ри і любові:

 

1. Молімося за Святішого Отця, щоб його апостольське навчання служило поширенню та зміцненню Царства Христового.

2. Молімося за народи країн “третього світу”, щоб отримуючи політичну незалежність, зміцнювалися в мирі доброю працею.

3. Молімося за місіонерів, щоб доходили до найбідніших поганських племен.

4. Молімося за людей, що шукають правди, щоб знайшли її в Церкві Христовій.

5. Молімося за жертви сталінізму та нацизму, щоб могли оглядати навіки Боже обличчя.

6. Молімося за нас самих, щоб ми вірно виконували Господню волю і в усьому покладалися на Господнє Провидіння.

 

Господи, вислухай наші молитви і вчини, щоб кожен зовнішній знак нашої побожності випливав з нашого серця, цілковито ві дданого Христу. Котрий з Тобою живе і царює на ві ки ві чні.

 

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ

Прийми, Господи, наші приношення, в яких зді йснюється преславний обмін дарами; † щоб ми, приносячи Тобі  те, що нам даєш * отримали взамі н Тебе самого. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

 

 

 

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

У Бога є милість, * і відкуплення велике в Нього. (Пс 130 (129), 7)

 

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Господи, Ти через це таїнство вчинив нас сопричасниками Христа; † смиренно благаємо Твою милість, * щоб ми уподі бнились до Нього на землі  та могли брати участь у Його небесній славі. Котрий живе і царює на ві ки ві чні.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz