poniedziałek, 16 sierpnia 2021

ОРЕМУС - 20 СЕРПНЯ, П’ЯТНИЦЯ

 20 СЕРПНЯ, П’ЯТНИЦЯ

 

 

Що таке заповідь? Що таке наказ? Що таке правило? Як можна розпорядитися, щоби хтось любив, і як здійснити справжню любов? Проте увесь Закон і Пророки спираються на любов. Що робити, щоб любов зайняла царське місце в моєму серці?

 

 

 

Св. БЕРНАРДА, АБАТА І ВЧИТЕЛЯ ЦЕРКВИ

(біл) Обов’язковий спомин

 

Святий Бернард народився біля Діжона у Франції в 1090 році. Коли йому було 22 роки, він вступив до ордену цистерціанців абатства Сіто, даючи приклад своїм 30 товаришам. Через три роки він заснував абатство в Клерво і був до кінця свого життя його настоятелем. Св. Бернард був не лише ревним абатом своєї чернечої сім’ї, але й вплинув на життя Церкви своєї епохи. Він посприяв викоріненню єресі Анаклета в Римі, спростував єресь Абеляра і викрив помилки Арнольда з Брешії. За наказом Папи оголосив другий хрестовий похід. Мав надзвичайний ораторський дар, за що його звали “Медоточивий”. Був одним із найбільших шанувальників Божої Матері. Залишив багато проповідей та молитов на Її честь, які ще й досі живлять нашу побожність. Святий Бернард помер у Клерво 20 серпня 1153 року.

 

АНТИФОН НА ВХІД

Господь наповнив святого Бернарда духом муд- рості, * щоб він служив Божому народові багатством свого вчення.

 

 

КОЛЕКТА

Боже, Ти вчинив, що святий Бернард, абат, ревний в піклуванні про Твій дім, палав, як вогонь, і осві тлював Твою Церкву; † вчини за його заступ- ництвом, щоб ми, наповнені тим самим духом, * завжди поводились як ді ти сві тла. Через Господа нашо- го Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на ві ки ві чні.

 

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

Рут 1, 1. 3-6. 14б-16. 22

Початок Книги Рути.

За часів, коли правили судді, настав у краю голод, і один чоловік з Вифлеєму Юдейського пішов жити в Моав-край, сам він, жінка його й двоє його синів. Той чоловік, на ім’я Елімелех, чоловік Ноеми, згодом помер, і вона лишилася сама з двома синами. Одружились вони з моавитянками: одній було на ім’я Орпа, а другій – Рута. І жили вони там майже десять років. Але згодом померли й вони обидва, і лишилась вона сама по смерті обох синів і свого чоловіка. Тоді вибралася жінка з невістками в дорогу додому, з Моав-краю, бо почула в Моав-краї, що Господь змилосердився над своїм народом і дав йому хліб. Орпа поцілувала на прощання свою свекруху і повернулася до свого народу, а Рута зосталася з нею. Ноема й сказала: «Бачиш, твоя братова повернулась до свого народу й до своїх богів; вертайся і ти слідом за братовою». Але Рута їй відказала: «Не силуй мене покидати тебе й не йти за тобою: куди бо ти підеш, туди і я піду; і де ти житимеш, там і я житиму; твій народ буде моїм народом, і твій Бог – моїм Богом». І повернулись Ноема, а з нею Рута, її невістка, моавитянка, що прийшла з моавських полів, і прибули вони у Вифлеєм, саме на початку ячмінних жнив. Слово Боже.

 

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 146, 5-6. 7. 8-9а. 9бв-10

Слав, душе, Бога, Господа святого.

Блаженний той, кому Бог Якова – допомога, *

хто надію покладає на свого Господа Бога,

який створив небо й землю, море і все, що їх населяє, *

який навіки зберігає правду.

Господь суд скривдженим чинить, *

дає поживу голодним.

Господь звільняє в’язнів, *

Господь відкриває сліпим очі.

Господь відкриває сліпим очі, *

Господь повалених підносить,

Господь праведних любить. *

Господь оберігає чужинців.

Сироті та вдові Він полегшення приносить, *

а дорогу грішних Він нищить.

Господь буде царювати навіки, – *

твій Бог, Сіоне, з покоління в покоління.

 

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ

Пс 25, 4б. 5а

Алілуя, алілуя, алілуя.

Боже мій, навчи мене ходити Твоїми стежками,

провадь мене згідно з правдою своєю.

 

ЄВАНГЕЛІЄ

Мт 22, 34-40

† Читання святого Євангелія від Матея.

Того часу фарисеї, почувши, що Ісус закрив уста садукеям, зібралися разом, і один з них, законовчитель, запитав, випробовуючи Його: «Учителю, яка заповідь найбі льша в Законі?» Він же сказав йому: «Любитимеш Господа Бога свого всім своїм серцем, і всією своєю душею, і всією своєю думкою! Це – перша і найбі льша заповідь. Друга – поді бна до неї: Любитимеш свого ближнього, як самого себе! На цих двох заповідях тримається весь Закон і Пророки». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ

Споминаючи сьогодні разом з усією Церквою святого Бернарда, великого святого і славетного пропові дника, вознесі мо до Господа наші прохання:

1. Молімося за Святішого Отця, щоб його проповіді почули всі народи землі.

2. Молімося за проповідників Христового Євангелія, щоб їхні слова, підтверджені особистим прикладом, принесли стократні плоди.

3. Молімося за керівників держав, щоб у своїй роботі вони керувалися духом миру та справедливості.

4. Молімося за наших рідних і друзів, щоб Господь обдарував їх здоров’ям і благословив їх.

5. Молімося за померлих, щоб всепрощаючий Господь благоволив прийняти їх у свої батьківські обійми.

6. Молімося за нас самих, щоб ми, за прикладом святого Бернарда, складали особливу шану Пресвятій Діві Марії, Божій Матері.

 

Просимо Тебе, Боже: вислухай наші смиренні молитви і вчини милостиво, щоб ми ніколи не покинули Тебе та ві рно виконували Твою волю. Через Христа, Господа нашого.

 

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ

Господи, жертвуємо Твоїй величі таїнство єдності та миру, споминаючи святого абата Бернарда, * який, сяючи словом і прикладом, ревно піклувався про мир і лад у Твоїй Церкві. Через Христа, Господа нашого.

 

 

 

Префація про Святих  № 35.

 

 

 

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

Як мене Отець полюбив, так Я вас полюбив, – говорить Господь. * – Перебувайте у Мої й любові! (Йн 15, 9)

 

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Господи, вчини, щоб нас освятила пожива, яку ми прийняли в день спомину святого Бернарда, † і щоб ми, живучи за його прикладом і вчен- ням, * були охоплені любов’ю Твого Вті леного Слова, Ісуса Христа. Котрий живе і царює на ві ки ві чні.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz