czwartek, 14 sierpnia 2014

Новий митрополит УПЦ Онуфрій, чим ознаменується його правління?


Митрополит Онуфрій
Нова ера українського православ’я. Час великих очікувань чи марних надій? Чим ознаменується правління нового митрополита київського?
Про це роздумують релігієзнавці Юрій Чорноморець, Людмила Филипович та Андрій Юраш у програмі «Християнство сьогодні» на Радіо Марія.
«Це не є несподіванка. Про можливість обрання митрополита Онуфрія можливим настоятелем говорили всі. Але все таки інтрига зберігалася», — каже Андрій Юраш. Проте релігіє знавець не вважає, що з новим митрополитом прийде нова епоха: «Чому голосували за митропрополита Онуфрія? Ієрархи боялися нової епохи. Вони хочуть відтермінувати прихід нових концепцій, вони проголосували за збереження режимного устрою в Українській Православній Церкві. І тому з колоди архиєрейської вийняли цю, сформовану ще в радянський період, персоналію», — переконаний Андрій Юраш.
Юрій Павлович Чорноморець наголошує на тому, що владику Онуфрія підтримувала більшість єпископів. А в другому турі він здобув 99 відсотків голосів. Православний богослов та філософ звертає увагу на феномен консолідації, яка відбулася під час вибору митрополита. «Ця консолідація відбулася, можливо, на консервативній основі, можливо, на основі такої ідеології збереження, ідеології такої чернечої духовності. Можливо, вона не викликає захвату, але це церковний вибір, це вибір Церкви. Тому що не можна сказати, що ми всі були в захваті, коли вибрали Бенедикта XVI. Але принаймні це був вибір Церкви і, скажімо, тоді це було важливо для Церкви. Так само і з вибором Онуфрія», — каже Чорноморець. На його думку, правління Онуфрія може мати позитивні наслідки так само як були позитивні наслідки від Бенедикта XVI. Але, додає богослов, абсолютно очевидно те, що Православна Церква потребує свого Франциска, але єпископи до цього не готові. Позитивом Юрій Павлович бачить те, що єпископи не підтримали авантюристів, які би розвалили Церкву.
«Церква підтвердила всі соціологічні теорії про те, що це не майданчик для революцій, для якихось вулканів, це абсолютно устабілізована структура, яка має ієрархію, яка складається з мирян, яка складається з духовників. Церква є інституцією, що зберігає, що консервує, що стабілізує. І те, що обрали саме митрополитом Онуфрія, якраз це підтверджує», — вважає релігієзнавець Людмила Филипович.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz