środa, 8 października 2014

Польські греко-католики хочуть реформ

греко-католики Польща
Польська мова в літургії та зміна юліанського календаря на григоріанський — ось два найважливіші постулати з ІІ Собору Греко-Католицької Церкви у Польщі, який відбувся у Перемишлі.
Більше сотні делегатів із цілої Польщі замислювалися над душпастирством у парафіях. Багато емоцій під час дискусій викликала, зокрема, зміна юліанського календаря на григоріанський Сьогодні греко-католики Польщі відзначають Різдво і Великдень із двотижневим запізненням щодо католиків римського обряду. Учасники Собору аргументували потребу зміни тим, що греко-католикам, аби відзначати свої свята, доводиться брати вільні дні на роботі.
Частина делегатів виступила також і за зміни в літургії. Йдеться про те, щоб усі молитви священики читали голосно, а не як досі — у тиші. «Вірні не чують, про що йдеться у богослужінні, — сказав о. Богдан Паньчак, префект греко-католицьких кліриків у Вищій духовній семінарії в Любліні. Також пролунав постулат, аби замінити українську мову літургії польською. На думку частини делегатів, багато молодих греко-католиків слабко знають українську, і деякі через це відходять від цієї Церкви. Своєю чергою, прихильники української мови в літургії стверджують, що вона становить головну опору для культури і знання мови взагалі.
Усі постулати тепер буде проконсультовано з вірними. Задля цього проведуть анкетні дослідження. Якщо 75% вірних висловляться за зміну актуального календаря, то єпископи ухвалять рішення його змінити.
— Ми встановили такий високий поріг, оскільки це дуже емоційне питання, яке може розділити вірних, а ми цього не хочемо. Ми хочемо, щоби ця зміна була підтримана виразною більшістю голосів, — пояснив єпископ Володимир Ющак, ординарій Вроцлавсько-Гданської дієцезії. Ієрарх також зазначив, що польська мова у літургії буде впроваджена при нагоді шлюбів, хрещень чи похорон, у яких беруть участь українці та поляки разом.
— Усе має бути зіставлене з канонічним правом. Певні питання, такі як літургія, можуть бути затверджені тільки патріархом, — зазначив архиєпископ Ян Мартиняк, очільник Греко-Католицької Церкви в Польщі.
Обидва ієрархи позитивно оцінили Собор і вважають його вельми плідним.
— Всі змогли висловитися, а ми як єпископи найменше підносили голос, — сказав архиєпископ Ян Мартиняк.
— Маємо образ того, чого потребує наша Церква. Дістаємо капітальний матеріал для відповіді на питання, як саме оживити наше душпастирство у багатьох аспектах, — підсумовує єпископ Ющак.
Собор Греко-Католицької Церкви у Польщі відбувся вдруге в історії цієї помісної Церкви після відновлення її структур 1991 року. Перший Собор відбувся 2003 року. За даними на 2013 рік, Греко-Католицька Церква у Польщі налічує понад 33 тис. вірних, об’єднаних у 134 парафії, які обслуговують 68 священиків і 77 сестри-черниці. Вірні цієї Церкви населяють головно Підкарпатське, Малопольське, Вармінсько-Мазурське, Люблінське і Нижньосілезьке воєводства.
За матеріалами: Rzecz Pospolita  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz