poniedziałek, 27 października 2014

Подолати перепони між католиками і православними

papa-francisk-i-bartholomew
Папа Франциск поїде до Туреччини, щоб подолати перепони, що й досі розділяють католиків з православними: так виклав мету свого майбутнього Апостольського візиту сам Папа, зустрічаючись з американським фондом «Orientale Lumen». Святіший Отець підкреслив, що справжній екуменічний діалог неможливий без «внутрішнього оновлення».

Папа відправиться до Туреччини наприкінці листопада, і це буде чергова подія в календарі православно-католицького діалогу. Ще один раз зустріч Папи і Патріарха Константинопольського на мить анулює дистанцію, усталену між нами тисячу років тому, поступово скорочується, починаючи з Другого Ватиканського собору. Папа ділиться своїми очікуваннями з фондом «Orientale Lumen», який носить ім'я апостольського послання Папи Йоана Павла II, датованого 2 травня 1995 року. Це послання присвячено якраз єдності з християнами Сходу.
«Візит Єпископа Рима до Вселенського Патріарха, ще одна зустріч між мною і Патріархом Варфоломієм буде знаком глибоких уз, які об’єднують престоли Рима та Константинополя, і бажання подолати в дусі любові та правди перепони, що й досі розділяють нас».
Звертаючись до членів фонду, паломництво яких в Рим очолив православний митрополит Діоклейскій Калліст, Папа Франциск нагадав, що в основі будь-якого паломництва лежить «внутрішнє оновлення»:
«Це абсолютно незамінне також і для того, щоб прямувати шляхом до примирення і до повної єдності між усіма віруючими в Христа. Не може бути справжнього екуменічного діалогу без готовності до внутрішнього оновленню, без прагнення до більшої вірності Христу і Його волі».
Для Папи Франциска велике значення відіграє приклад двох святих Пап - Йоана XXIII та Йоана Павла II, - приклад, який «просвітлює всіх нас, оскільки вони завжди свідчили палке прагнення до єдності християн»:
«Серед багатьох речей, які можна було б перерахувати, святий Йоан XXIII в момент скликання Другого Ватиканського собору вказав на мету саме єдності християн, а святий Йоан Павло II дав значний імпульс екуменічному зобов'язанню Католицької Церкви своєю енциклікою Ut Unum Sint».
Наприкінці аудієнції Папа Франциск попросив молитися про те, щоб за заступництвом цих двох святих він міг здійснювати служіння Римського єпископа «в ім'я спілкування і єдності Церкви, в усьому слідуючи волі Господа».

Читайте також

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz