czwartek, 24 lipca 2014

Св. Христофор - покровитель подорожуючих!



Св. Христофор - покровитель подорожуючих!


Святий Христофор, той що несе Ісуса Христа, один з найвідоміших християнський святих, шанований як покровитель подорожуючих.


Мандруючи по Львову, зверніть увагу на провулок між вулицями Вірменська та Лесі Українки. Через залізну браму і наскрізний прохід вежі-дзвіниці з вулиці Вірменської потрапляємо до східного подвір’я Вірменської церкви. Праворуч стоїть висока колона зі скульптурою фігури Святого Христофора, встановлена ще у далекому 1726 році. Автор скульптури - Крістіан Сейнер (Christian Seyner), придворний скульптор князів Вишневецьких. 

Одна з легенд говорить, що до хрещення Христофор мав ім'я Репрев. Маючи високий зріст та велетенські розміри, він допомагав подорожуючим переправлятись через небезпечний брід по річці, переносячи людей на спині. Одного разу простодушний велетень переносив на інший берег маленького хлопчика, та посеред річки він став настільки важкий, що велетень злякався, як би вони обидва не потонули, адже дитина виявилась надзвичайно важкою. І тут велетень Репрев дізнався, що ця маленька дитина це - Христос, а велика вага хлопчика це усі гріхи світу, які Він ніс. Подорожуючий Христос тут же охрестив Репрева у річці і з того часу, він отримав своє нове ім'я - Христофор - той, що несе Христа.

Його особистість і його муки історично підтверджені, проте, їх час, місце і подробиці невідомі або легендарні. Ймовірно, він походив з Лікії (південно-західна Мала Азія); можливо, постраждав близько 250 року при Деції. Згідно з написом, 22 вересня 452 року йому була посвячена церква в Халкедоні (навпроти Стамбула (нині Kadikoy)). Він шанується як на Заході, так і на Сході і є одним з 14 заступників (Nothelfer).
Святий Христофор був людиною високого росту і надзвичайної сили, лице ж його було звіроподібне. За переказами, святий Христофор спочатку мав гарну зовнішність, але, бажаючи уникнути спокус для себе і оточуючих, просив Господа дати йому потворне обличчя, що й сталося. До свого Хрещення він носив ім'я Репрев (негідний), що було пов'язано з його спотвореною зовнішністю. Ще до хрещення Репрев сповідував віру в Христа і викривав тих, хто переслідував християн. За це він одного разу був побитий якимось Вакхом і прийняв побої зі смиренням. Незабаром після цього були надіслані 200 воїнів, щоб привести його, відомого силача, до імператора Декія. Репрев підкорився без опору. В дорозі сталися чуда: суха тростина в руці святого розцвіла, за його молитвою помножилися хліби, яких бракувало у подорожніх. Воїни, що супроводжували Репрева, вражені чудами, увірували в Христа і разом з Репревом були хрещені антіохійським єпископом Вавилою.
Коли святий Христофор був приведений до імператора, той вжахнувся його зовнішності і вирішив змусити його відректися від Христа не насильством, а хитрістю. Він закликав двох жінок-блудниць, Каллінікію і Акиліну, наказав їм схилити Христофора до зречення від Христа і домогтися його згоди принести жертву ідолам. Але жінки були самі навернені святим Христофором до віри в Христа і, повернувшись до імператора, оголосили себе християнками, за що були піддані жорстоким катуванням і померли мученицями. Декій засудив до страти також посланих за святим Христофором воїнів, які увірували в Христа. Імператор наказав кинути мученика в мідний розпечений казан. Проте святий Христофор не відчував страждань і залишився неушкоджений. Після багатьох жорстоких катувань мученику нарешті відсікли голову мечем. Це відбулося в 250 році в Лікії. Своїми чудами святий мученик Христофор навернув до Христа до 50 тисяч язичників, про що свідчить святий Амвросій. Згодом мощі святого Христофора були перенесені в Толедо, а пізніше - в абатство Сен-Дені у Франції.
Зображувався з високим деревом у руці (згідно з легендою, він встромляв свою палицю в землю і палиця вкривалася зеленим листям і перетворювалася на дерево.) Як велетень, що несе через річку немовля-Христа на плечах. Покровитель і захисник від раптової смерті без покаяння. Споглядання його образу вранці вважалося запорукою захисту життя до вечора. Тому його зображення малювали якомога більшими при вході до церкви і розміщували в найбагатолюдніших місцях. До Христофора зверталися під час небезпеки. Тому він - патрон корабельників і плотарів, мандрівників і пілігримів, носильників і візників, водіїв і взагалі всіх, хто користується транспортом, гірників. У Франції він вшановується, як покровитель фортець; в Англії вважається захисником від грози і граду. Благословення Христофора вимовляється при небезпеці повені, при негоді, голоді, проти демонів і всякого роду нечистої сили. Оскільки на його палиці чудесним чином виростало листя і плоди, коли він її встромляв в землю, то він став покровителем садівників, торговців фруктами та яблуками. Христофор є також покровителем дітей, вагітних жінок, палітурників, фарбувальників, капелюшників, теслярів; захисником проти чуми, ран і зубного болю. На всій планеті йому посвячені церкви і капели, каплиці.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz