wtorek, 29 lipca 2014

Свята Марта і картина Веласкеса


1280px-Diego_Velzquez_008_Marta_Marija
Сьогодні Церква згадує Марту, сестру Марії та Лазаря. Чого можемо від неї навчитися?

Марта була родом з Витанії, містечка на східному узгір’ї Оливної гори. Багато разів Марта приймала у своєму домі Ісуса. Адже Він був другом їх родини. Євангеліст Лука детально описує одну з таких зустрічей ( Лк 10, 38-42). Про Марту згадує також євангеліст Йоан, описуючи воскресіння Лазаря. Тоді вона визнала віру в Ісуса як Месію і Божого Сина (Йо 11, 1-45). Саме з Витанії Ісус тріумфально вирушив на віслюку в Єрусалим у Вербну неділю (Мк 11,1). І врешті, поблизу Витанії Ісус вознісся в небо.
На Сході вшанування св. Марти починається з V ст, на Заході – з VIII ст. Вже у VI ст. у Витанії постала базиліка на місці, де ймовірно був дім Лазаря і його сестер. Св. Марта вважається покровителькою домогосподарок, кухарів, прибиральниць і власників готелів. Провансальська легенда оповідає, що після вознесіння Ісуса євреї відправили Лазаря, Марію і Марту на корабель без штурвалу і пустили їх у Середземне море. Завдяки Провидінню всі щасливо дісталися узбережжя Франції, поблизу Марсилії. Лазар мав стати першим єпископом того міста, Марта поряд заснувала жіночий монастир, а Марія покутувала у пустельні.
Одну з відомих картин, яка є ілюстрацією до сьогоднішнього євангельського уривку, написав іспанський художник Дієго Веласкес. Картина «Ісус в домі Марти і Марії» створена близько 1618 року. Зараз вона знаходиться в лондонській Національній галереї.
На полотні бачимо темний простір кухні. На столі лежать продукти: часник, яйця, сира риба. Видно, що Марта втомлена працею, має рум’яне обличчя. Виглядає знервованою. Неохоче дивиться на глядача. Чи справді на глядача? На тлі картини, ніби то у вікні для видачі їжі, бачимо Ісуса і Марію, що заслухалася Його словами. Але Ісус простягає Марії не праву, а ліву руку… Виявляється, що це насправді не вікно, а дзеркало, завдяки якому можемо бачити те саме, що бачить обурена Марта – Ісуса і сестру, яка не хоче їй допомогти. На картині ще є дві старші жінки. Одна стоїть за плечима Марії, друга нахиляється до насупленої Марти, показуючи на неї пальцем. Деякі дослідники мистецтва вважають, що це може бути Діва Марія, яка звертає нашу увагу на те, що немає протиставлення між поставами Марти і Марії. Обидві важливі, і повинні одна одну доповнювати, як молитва і споглядання мають зустрічатися зі служінням і діяльністю, практикою милосердя.

За матеріалами ILGPrzewodnik Katolicki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz