sobota, 18 kwietnia 2015

Промова архієпископа Мокшицького на Ясній Гурі: подяка за молитву про мир в Україні

0 a455 79833b2 xl resize
Преподобні отці Пауліни!


Дорогі священики і богопосвячені особи!
Возлюблені у Христі брати і сестри!

Вчора завершилася октава Воскресіння Господнього, що затримала нас при Ісусі, який приніс нам правдиве Милосердя. Я думаю, що вчора не було жодної католицької святині, де не просили Бога про Милосердя для нас і всього світу. Бо кожен із нас потребує дотику любові, що пробачає, тієї любові, яка породжує в нас нове життя.

Сьогодні, стоячи в монастирі на Ясній Гурі, перед зображенням Цариці Польщі, і вдивлячись в поранене обличчя Матері Сина Божого, я стою як паломник, як Никодим із сьогоднішнього Євангелія, і шукаю найкращого шляху, найдосконаліших вказівок та навчання, які я міг би відвести до Львова і всій спільноті віруючих в Україні.

Я приїжджаю сюди з тривогою в серці, бо знаю, що на Сході України триває війна, позначена шрамами обличчя країни, якими є тисячі гробів, жертв цієї незрозумілої нікому війни. Я прийшов як паломник миру, який приніс у молитві тисячі скалічених війною молодих людей. Їхня інвалідність є тягарем на все життя не лише для них, але і для членів їхніх сімей.

Я прийшов до цього святого місця, де триває щоденна молитва про мир в Україні, яка є наче голосом совісті, що взиває і закликає до другого народження, про яке ми чули сьогодні з Євангелія. Роздумуючи про те, як сьогодні має виглядати друге народження в нашому житті, я пригадав слова святого Йоана Павла II, який сказав з нагоди Ювілейного Року: "Я думаю, що ви повинні підбадьорити віруючих у Христа, і з ними усіх людей доброї волі, щоб звернули увагу на діалог між різними культурами та національними традиціями, віднаходячи в ньому незамінний спосіб будування світу без конфліктів, який може спокійно дивитися в майбутнє. Це має важливе значення у досягненні миру".

Таким чином, на цьому місці я буду водночас дякувати за молитву про мир голосом людей, які страждають від війни, та закликати до діалогу людей різних культур і національних традицій. Адже ми як християни є дітьми одного Бога, який об’явився як Бог Любові. Нехай християнин не стане проти християнина, як царство, поділене супроти себе, яке не переживе випробування часом і не ввійде в Царство Боже.

Услід за закликом нашого Святого Родича, неодноразового паломника на Ясну Гуру, хочу сказати, що другим народженням сучасного світу є будування світу - примиреного з Богом і між людьми. Такої позиції потребує увесь світ, а в ньому Україна. Не варто шукати іншої дороги, бо не знайдемо кращої, досконалішої, бо то є дорога Бога. Бо Воскреслий Ісус стає перед Апостолами і вітає їх – Мир вам! В моєму серці також є бажання повторити ці слова в Україні. Але там вони заглушені війною, стражданням і неспокоєм.

Улюблені в Христі!

Папа Франциск під час Святої Меси в Аммані, сказав: «Мир неможливо купити: він є даром, який треба терпеливо шукати і будувати «особисто», за допомогою малих і великих жестів нашого щоденного життя. Шлях миру стає певнішим, якщо дізнаємося, що всі маємо таку саму кров і становимо частину роду людського; якщо не забудемо, що маємо одного Небесного Отця і всі є Його дітьми, створеними на Його образ і подобу.»

В цьому контексті дякуємо за щоденну молитву про мир в Україні, яка здіймається до небес у санктуарії через заступництво Божої Матері. Як сказав Папа, ми всі маємо одну кров і становимо частину людського роду, який знає, що мир є даром, якого не можна купити, але можна вимолити. А святий Павло в Листі до Галатів пише: «Носіть тягарі один одного ‒ і так виконуйте закон Христа». А ми добре знаємо, що закон Христа, це закон любові Бога і ближнього. І там, де немає любові, нема і Бога. Тому, стаючи перед Ясногурською Матір’ю, прошу, щоб взяла нас під свою оборону, бо ніколи не було так, щоб відмовила тим, хто до неї прибігає.

Твоєї допомоги просимо, Матінко, і до тебе взиваємо. Матір Слова, молитвами нашими не погордуй, але вислухай нас.

А всім тим, хто ініціював молитву про мир в Україні і щоденно в молитві приносить її потреби до Твого обличчя, випроси дар благословення і безпечного життя. Амінь.

http://kmc.in.ua/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz