niedziela, 1 lutego 2015

Заохочення до молитви i посту - 2 лютого

Комунікат
Конференції Єпископату України
латинського обряду

Заохочення до молитви i посту
в намірі миру та за жертвивійни на сході України


„О Господи, почуй мій голос!
Хай Твої вуха будуть уважні
до голосу благання мого!”  (Пс 130, 1-2)

Дорогі Брати в священстві та Особи Богопосвяченого Життя!
Улюблені Брати і Сестри!

Слова 130 Псалму, якими розпочинаємо сьогоднішнє слово, є заохоченням, щоб ми слідом за псалмоспівцем благали голосом великого прохання про припинення війни і відновлення миру в Україні.

Ми це робимо у солідарності з родинами, в яких чути голос розпачу, що виходить з глибини страждання, яке принесла в їхнє життя війна. Ми це робимо затримуючись над тисячами могил, які приховують жертви не лише військових, але й цивільних людей. Ми кличемо до Бога, затримуючись біля поранених та покалічених, яким війна забрала радість і надію щасливого майбутнього.

Безпомічні перед війною, яка триває, ми можемо лишень благати голосом людей віри і поставою спільноти, що плекає навчання Апостола Павла, який в Посланні до Галатів закликає: „Носіте тягарі один одного й тим робом виконаєте закон Христа” (Га 6,2). Образи війни, які ми отримуємо з допомогою мас-медіа, показують масштаб її наслідків. Знищене летовище, розбомблені будинки, сумні обличчя людей і тривожні погляди не можуть залишити нас байдужими. Адже це важкий тягар життя наших братів і сестер. Ми не можемо цього не помічати, не можемо залишатися байдужими, дивлячись на їхнє страждання. Тому у черговий раз закликаємо молитися за мир, про зміну ворожого ставлення, яке підтримує збройний конфлікт. Без неустанної молитви ми не досягнемо миру і добробуту в країні. Чи ж слова Божого Сина: „Просіть, і вам дасться; шукайте, і знайдете; стукайте, і вам відчинять. Кожний бо, хто просить, одержує; той, хто шукає, знаходить, і тому, хто стукає, відчиняють” (Лк 11,9-10) не є підказкою самого Бога, що потрібно чинити? Отже, якщо віримо в силу Провидіння, то перебуваймо на молитві, неустанно повторюючи благальний заклик записаний в Суплікаціях: „Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас”, а також „Від мору, голоду, вогню і війни, врятуй нас Господи”. Нехай цей благальний спів об’єднає нас в кожній парафії і стане голосом спільноти Церкви, яка прагне миру і благословенного часу пробачення взаємних кривд.

З турботою і тривогою за майбутнє, просимо, щоб щоденно, на завершення св. Меси, перед благословенням співати Суплікації, а в неділю і свята чинити це перед виставленими Пресвятими Дарами у поєднанні з Коронкою до Божого Милосердя. Таким чином ми станемо схожими на Мойсея, який простягав свої руки до Бога, коли Вибраний Народ боровся з амалекітянами. У той час його витривала постава принесла перемогу добра над злом. Сьогодні ми повинні зайняти його місце і бути витривалими, адже лише таким чином зможемо випросити дар миру.

В понеділок, у Свято Стрітення Господнього, ми посвятимо громничну свічку, яку згідно з традицією запалюємо в моменти великої небезпеки і біля помираючих. Нехай ця свіча палає в домах і біля вівтарів наших святинь як знак часу. В родинах запалюймо її під час щоденної спільної молитви і тоді, коли будемо молитися за полеглих, покалічених і про відвернення війни. У храмах запалюймо її під час молитви Суплікаціями. В цьому символі громниці буде з нами Матір Божого Сина, Цариця Миру, яка народила для нас Світло Світу і Князя Миру.

Пожертвуймо також 2 лютого черговий день посту, щоб наші очі побачили  визволення від нещастя, а кожен житель України дочекався миру.

З вдячністю за молитву і взаємну турботу, а також за кожен жест доброзичливості до тих, кого торкнулася трагедія війни, прикликаючи заступництва наших святих Покровителів і посередництва Матері Божого Сина, з серця благословимо: В ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.

Львів, 28 січня 2015 р.


+ Мечислав Мокшицький
митрополит львівський
Голова Конференції Єпископату України



МОЛИТВА ВІРНИХ

Боже, прислухайся до голосу нашої молитви, яку заносимо сьогодні від імені всього народу, що страждає внаслідок триваючої війни і будь уважним до голосу нашого благання, бо Ти Князь Миру.

1.   Молімося за Папу Франциска, щоб його турботу про мир у світі і осуд усякого зла, почула кожна людина на землі. Тебе просимо.

2.   Молімося за людей, які ведуть боротьбу від імені нас усіх за правду, добро і справедливість, щоб підтримані нашою молитвою, вони вистояли у доброму ділі. Тебе просимо.

3.   Молімося за людей, які прагнучи добра, зустріли на своєму шляху ненависть, яка принесла їм фізичні страждання, щоб повертаючись до здоров’я та вільного життя, вони пробачили усім, хто став причиною цих страждань. Тебе просимо.

4.   Молімося за тих, хто чинить зло, щоб вони зрозуміли, що підняли руку на своїх земляків, сусідів і друзів, і стали на шлях розкаяння, благаючи прощення провин. Тебе просимо.

5.   Молімося за померлих з наших родин і загиблих під час цієї війни, щоб у єдності зі святими вони очікували славного воскресіння. Тебе просимо.

6.   Молімося за нас і нашу Батьківщину, щоб ми, формуючи в собі дорогу правди, справедливості, солідарності і миру, вчинили її образом тих цінностей, яких так сильно прагнемо. Тебе просимо.

Всемогутній Боже, прийми молитву Церкви на Україні, яка благає Тебе прагненням справедливості, і допоможи нам, щоб ми не лише прагнули, але й могли жити згідно з цим прагненням. Просимо про це через Христа, Господа нашого. Амінь.


ДО ДУШПАСТИРСЬКИХ ОГОЛОШЕНЬ
Відповідно до почутого на початку св. Меси слова наших Пастирів, звертаюся до вас, брати і сестри, з заохоченням і гарячим проханням, щоб ми не залишилися байдужими до заклику Єпископів. Нехай завтрашній день буде добровільним днем посту, який ми пожертвуємо в намірі миру та швидкого завершення війни. Нехай не бракне нам  також часу на Службу Божу у будні дні, а в родинах збираймося на спільній молитві, запалюючи громничну свічку, адже переживаємо важкі часи і вже багато людей втратило своє життя, захищаючи найвищі цінності.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz