środa, 29 lipca 2015

Браїлівський Санктуарій Ісуса Назарянського

Коротенька історія Браїлівського Санктуарія Ісуса Назарянського
Браїлівський Санктуарій Ісуса Назарянського


Невеличкий Браїлів, що в Жмеринському районі на Вінниччині, здавна славиться красою природи, неабияким рівнем духовності та визначними людьми, які так чи інак прислужилися розбудові міста. Сьогодні браїлівська святиня є санктуарієм Ісуса Назарянського.
Знаменною подією для міста та цілого Поділля стало те, що в 1744 році отці-тринітарії привезли з Мадрида до БРаїлова дерев'яну фігуру Ісуса Назарянського до монастиря. Після придушення польського повстання 1830-1832рр. царський уряд скасував багато католицьких сакральних споруд, серед них був і монастир отців тринітарів. В 1837р. монастир з святинею передали православним монахиням. Парафіяни ж, позбавлена костелу, збиралися на цвинтарі у каплиці, збудованій в 1814 році.
Як свідчать перекази, фігура Ісуса Назарянського Браїлівського була чудотворна. Вона була зроблена з цитрусового дерева, на шиї висів скопулярій Святої Трійці. Ісус був одягнений в білу альбу і червоний плащ. Вірні шанвали фігуру Ісуса, за посередництвом якої Бого робив багато чудес. На свята і урочистоті Ісуса вдягали в орнат, після Меси альбу різали на на маленькі кусочки і клеїли до образика Ісуса Браїлівського.
Після того як влада передала святиню православним монахиням, фігура Ісуса в ночі переходила до каплиці на цвинтаі. На ранок православні забирали фігуру в монастир, та звинувачували місцевих католиків у крадіжці. Так повторювалось декілька разів, але одного разу вагітна єврейка стала свідком такого чудесного переходу фігури Ісуса із монастиря в каплицю. Православні не повірили її свідченням і направились до каплиці, щоб знову забрати фігуру. Але очевидці помітили, що ночі і альба були замочені в росі. Після того фігура Ісуса Назарянського Браїлівського залишилась у місцевих католиків.
Лише в 1850р. вірні отримали дозвіл на будівництво нового храму. Хоч влада чинила різні перешкоди в будові та, за сприянням великого композитора П.І.Чайковського, храм було закінчено 1879р. Фігуру Ісуса назарянського Браїлівського в тому ж році перенесли в новий храм, де продовжувались чудесні зцілення. Новина про чудотворну фігуру Ісуса Браїлівського поширювалась між католиками в Україні та за її межами. До ісуса Браїлівського прибували десятки тисяч паломників в рік з усіх усюд...
29 червня 1911р.єпископ Л. Жерновецький освятив храм під покровом Святої Трійці. 
Цей храм, як багато святинь нашої держави, закривали два рази: в 30-х і 60-х роках ХХ століття. в 1933 році фігуру Ісуса Браїлівського вивезли з храму по наказу радянської влади і до тепер про фігуру нічого не відомо. В 60-х роках з церкви зробили склад соко-морсового заводу, а на другому поверсі – клуб. Лише завдяки щирим молитвам, наполегливості та відвазі парафіян в 1990 році храм віддали вірним. Сьогодні в санктуарії знаходиться копія, освячена єпископом Яном Ольшанським у 1999 році.
Вже дванадцять років поспіль у браїлівській святині, що на Вінниччині, 6-7 серпня відбувається чування перед чудотворною статуєю Ісуса Назарянського. Щоразу на молитву прибувають католики з усієї України. Усю ніч у храмі тривають молитви, конференції, адорація, а вночі вулицями містечка відбувається процесія зі свічками. Традиційно чування закінчується молебнем на честь святого Каєтана та обрядом помазання очей. 
Чування у Браїлові особливе тим, що тут збирається вся Церква, без будь-якого поділу на вікові чи інші групи. Вірні різного віку, достатку та характеру спільно моляться і традиційними молитвами Розарію чи Коронки до Божого Милосердя, й харизматичною Молитвою прослави, разом адорують перед Пресвятими Дарами та беруть участь у євангелізаційній нічній ході. Тут є діти, молодь, дорослі та літні особи. Представники різних парафій, рухів та спільнот.

1 komentarz:

  1. У моєї прабабусі була репродукція ікони Ісуса Браїлівського.

    OdpowiedzUsuń