piątek, 12 grudnia 2014

Зарваниця - Реколекції для Тернопільської молоді - 12-14 грудня 2014



З 12 по 14 грудня у с. Зарваниця відбулися реколекції для молоді МХС «Світло Марії», які дали можливість кожному духовно відновитись, збагатитись, і вкотре відчути присутність і щиру любов Бога до своїх дітей. Провідником реколекцій був о. Лаврентій Ян Жезіцький OSPPE, який радо зголосився приїхати з Броварів (Київська обл.) і поділитися Словом Божим з молоддю.


Тема першого дня – «Життя християнина».
У п’ятницю ввечері відбулося знайомство молоді з о. Лаврентієм. Отець зумів по-особливому зачепити кожне серце! Але найбільше нам сподобалась фраза: «Кохані сонечка!». Коли вона звучала, знову і знову на обличчі з'являлась щира усмішка.



У реколекційній науці о. Лаврентій особливу увагу приділив сенсу християнського життя, значенню молитви та довіри, релігійності та віри, церкви, парафії, конфесії та обрядовості – це все є частиною життя віруючої людини. Адже кожна людина завжди хоче мати когось над собою, належати комусь, щоб могти довіритись і відчувати турботу та любов.
«Правдива віра – це довіра. У вірі можуть бути сумніви, а в довірі – ні», – зазначив о. Лаврентій. Ми повинні пам’ятати, що Бог дуже вдячний нам за нашу віру.
Також ми роздумували над питанням: «Чому ми на реколекціях?». Напевно, кожен із нас потребував праці, спільноти, тієї єдності в Христі і нам було замало парафії.


Тема другого дня – «Святі Таїнства».
День розпочався із Святої Меси латинського обряду, особливу участь у якій брав кожен зокрема – спільна молитва, прославлення Бога співом пісень, псалма, читання Послання святого апостола Павла, виголошення прохань до Бога. Для учасників реколекцій, котрі вперше побували на такому Богослужінні, враження від пережитого надовго закарбуються у пам’яті.    


Опісля ми говорили про Святі Таїнства. Таїнства – це знаки, встановлені Ісусом Христом для того, щоб обдарувати особливими ласками тих, хто з вірою їх приймає. Серед семи Святих Таїнств о. Лаврентій детальніше зупинився на Таїнстві Покаяння. Якщо Хрещення – це перше Таїнство єднання і основа для кожного наступного повернення до Бога, то Таїнство Покаяння – це повернення до Божої благодаті, оздоровлення та зцілення від душевних ран, дорога до єднання з Богом. Сповідь є для віруючих людей, це спосіб щирого визнання віри.


«Часта сповідь – найкраще лікарство на наші гріхи» – зазначив о. Лаврентій.
Після обіду у нас була Біблійна зустріч. «Біблія – лист люблячого Бога» (о. Лаврентій).
На зустрічі ми перечитували уривки Св. Письма і ділились переживаннями, хто як розумів. З Євангелія від Луки ми роздумували над «Притчею про Милосердного Самарянина», «Багача та Лазаря». А також послання до Кор.13 «Гімн любові», де зі Слова Божого пізнавали більше і більше про Божу Любов.


Ввечері ми мали змогу отримали солоденькі подарунки від св. Миколая за певні заслуги – декламування віршиків, запальну польку, участь у виставі, романтичний вальс, портрет о. Лаврентія у митрі східного обряду. На такій веселі нотці закінчився чудовий день.



      У неділю зранку після ранішньої молитви кожен відкрив свого потаємного друга. Опісля ми мали Святу Літургію, на якій всі дякували Богу за чудові вихідні. Після Літургії кожен зміг поділитися своїми переживаннями й враженнями від реколекцій та подякувати о. Лаврентію за науки. Так, сповнені радості та любові Божої, ми повернулися додому.



      Молодь МХС «Світло Марії» щиро дякує о. Мирону та с. Наталі за організацію таких реколекцій, о. Лаврентію за його відкрите, щире серце, готове ділитися Божою любов’ю з іншими, о. Миколі за теплу гостинність та відчуття родинного затишку.  

Юліана Сич та Аня Кузишен





Свідоцтва та наші відгуки



«Реколекції для мене пройшли дуже гарно. Море позитивних емоцій, цікаві розповіді о. Лаврентія і спільна молитва дали мені можливість зрозуміти, що ти не сам, а з тобою завжди поруч є Господь Бог. З нетерпінням буду чекати на нові реколекції чи поїздки із спільнотою».
      Іван Солтис



«Я безмежно щаслива, що побувала на цих реколекціях, бо знайшла відповіді на свої запитання і корисно та весело провела час з нашою спільнотою! О. Лаврентій, який давав нам науки, дуже позитивний, веселий та радісний, і це передалось всім та мені також. Найбільше сподобалась його наука про життя християнина, коли ми розглядали віру та релігію. «Релігійна людина може бути невіруючою, проте віруюча людина завжди релігійна».
Оля Метофор



«На цих вихідних я вперше побувала на реколекціях, і вони повністю виправдали мої сподівання. На цих прекрасних вихідних я почерпнула багато нового, а також ми всі дуже зблизились, відкрились, наші лиця сяяли щирими посмішками. Я навіть не помітила, як швидко проминув проведений разом час, все було на одному диханні. Дякую с. Наталі та о. Мирону, що організували нам гарні реколекції, а також дякую о. Лаврентію за чудову науку».
Соломія Табака




«Чесно кажучи, все пройшло дуже тепло! Це були не просто проповіді, це було живе спілкування люблячих душ. Ми почувалися дітьми Божими, відчували духовне піднесення, яке виявлялося в простоті та в любові до ближнього. Додому всі повернулися духовно збагачені. Мені дуже сподобалося».
Іра Кирич




«Мені дуже сподобалися реколекції та їхнє гасло: «Слухай мене!». Ми відчули теплу гостинність і затишок. Було весело!».

Ярослав Дідик




«Реколекції, які провадив о. Лаврентій, були дуже-дуже цікавими. Вони запам’яталися мені усмішками, обіймами, ніжними поглядами, теплими словами, домашньою атмосферою, веселими піснями, смачнючими трапезами та приємними несподіванками. Хоч у мене з’явилась «кличка», я думаю, що дуже важливим є слухати ближніх, а головне – Господа! Як деколи ми хочемо, щоб почули нас, і ми кричимо настільки, що не зважаємо на все, що нас оточує, не чуємо найважливішого – голосу людей, які люблять нас та Ісусика. Дякую усім, хто був поруч! Люблю Вас, мої хороші».
      Софія Табака




«Ці реколекції були захоплюючі! Перш за все, я дякую за гарно проведений час у Зарваниці, за отця, що погодився приїхати до нас. О. Лаврентій поділився з нами своїм досвідом, наукою. Завдяки йому, ми збагатились духовно. Отець дуже позитивна людина, і цей позитив він передав нам. Мені дуже сподобались ці реколекції. Сподіваюсь, що о. Лаврентій неодмінно приїде знову до нас і влаштує щось нове!»
Аня Остапюк

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz