piątek, 2 lutego 2018

Спомин св. ВЛАСІЯ, єпископа і мученика - 3 лютого



Спомин св. ВЛАСІЯ, єпископа і мученика


Субота ІV звичайного тижня
(зел)
У сьогоднішньому забіганому світі людина часто забуває, що не зробить нічого добре і сумлінно, якщо не знайде часу на відпочинок, щоб набратися сил. Наш розвиток вимагає моментів зупинки та відпочинку. Також наші стосунки з Ісусом потребують постійного оновлення, щоб плідно впливати на наше життя. Сьогодні Ісус вчить нас, що нам, так як Апостолам, необхідний перепочинок, щоб відновити сили і наново відчути присутність Господа в нашому житті.

Або (черв) довільний спомин св. ВЛАСІЯ, єпископа і мученика

Св. Власій був єпископом Себасти у Вірменії в IV столітті. У 316 році йому після страшних мук відтяли голову. Його вшановують як заступника при хворобах горла.

Спільні Меси: про одного мученика (стор. 116)

Або (біл) довільний спомин св. ОСКАРА, єпископа

Св. Оскар народився близько 801 року у Франції. Був бенедиктином абатства Корбі, а потім – абатства в Корвей у Вестфалії. Звідти розпочав свою місійну діяльність у північній Німеччині, Данії, Швеції, де привів до віри короля Олафа. У 831 році став першим єпископом Гамбурга. У наступному році Григорій IV призначив його папським легатом у скандинавських країнах. Після знищення Гамбурга датчанами Оскар став єпископом Брему, де й помер 3 лютого 865 року.

Спільні Меси: про єпископа (стор. 118)

Або: (біл) Перша субота місяця

Меса про Непорочне Серце ПДМ (стор. 115)

АНТИФОН НА ВХІД
Спаси нас, Господи, наш Боже; * збери нас із-між народів, * щоб прославляти Твоє святе ім’я * і величатися Твоєю похвалою. (Пс 106 (105), 47)

КОЛЕКТА
Господи, наш Боже, вчини, щоб ми славили Тебе усією душею * та щиро любили усіх людей. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.
Або:
Господи, за заступництвом святого Власія, мученика, вислухай благання Твого народу і вчини, щоб ми жили в мирі у земному житті  * та отримали допомогу в осягненні життя ві чного. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже, Ти схоті в послати святого Оскара, єпископа, для просві тлення багатьох народів, вчини за його заступництвом, * щоб ми постійно ходили в світлі Твоєї істини. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
1 Цар 3, 4-13
Читання з Першої книги Царів.
Тими днями пішов раз Соломон у Гівеон, щоб там скласти жертвоприношення, бо то було найбільше узвишшя, і тисячу всепалень приніс Соломон на тому жертовнику. У Гівеоні з’явився Господь Соломонові вночі у сні. Бог сказав йому: «Проси, що маю тобі дати!» Соломон відповів: «Ти зробив твоєму слузі, моєму батькові Давидові, велику милість за те, що він ходив перед Тобою по щирості, по справедливості й правотою серця. Ти зберіг йому цю велику милість й дарував йому сина, щоб сидів на його престолі, як воно і є нині. А тепер, Господи, мій Боже, Ти зробив царем слугу Твого замість батька мого Давида; та я ще дуже молодий, не знаю, як поводитися. Слуга Твій перебуває серед Твого народу, який Ти вибрав, такого великого народу, що його із-за численності не можна ні злічити, ні порахувати. Тож дай слузі Твоєму слухаюче серце, щоб розсуджувати Твій народ та розрізняти між добром і злом, бо інакше хто зможе правити тим великим Твоїм народом?» Сподобалося Господу, що Соломон просив цього. І сказав йому Бог: «За те, що ти просиш цього, що не просив для себе довгого віку, і не просив для себе багатства, і не просив для себе душі твоїх ворогів, а просив для себе розуму, щоб уміти судити, то Я виконаю твою волю: дам тобі мудре і розумне серце, що нікого, як ти, не було перше тебе, ані після тебе не з’явиться ніхто, як ти. А навіть дам тобі те, чого ти не просив: і багатство, і славу, так що подібного тобі не буде між царями, покіль віку твого». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 119, 9-10. 11-12. 13-14

Присудів Твоїх навчи мене, Боже.
Як зробить чистою юнак свою дорогу? *
Пильнуючи слів Твоїх, Боже!
Усім своїм серцем я Тебе шукаю: *
від Твоїх заповідей не дай відхилитись.


Присудів Твоїх навчи мене, Боже.


Я заховав Твої слова у своєму серці, – *
щоб не грішити проти Тебе.
Ти, Господи, благословенний, *
своїх настанов навчи мене, Боже.


Присудів Твоїх навчи мене, Боже.


Своїми устами *
я звіщаю Твоїх уст всі постанови.
Дорогою Твоїх свідчень я радію, *
більше ніж всім багатством.


Присудів Твоїх навчи мене, Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 10, 27
Алілуя, алілуя, алілуя.
Вівці слухаються голосу Мого,
і Я знаю їх, і вони йдуть за Мною.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 6, 30-34
 Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу посходилися апостоли до Ісуса та сповістили Йому про все: що зробили і чого навчили. А Він каже їм: «Ви підіть самі в пустинне місце та відпочиньте трохи!» Бо так багато було тих, які приходили й відходили, що навіть не мали часу попоїсти. Тож вони самі відпливли човном до пустинного місця. Та побачили їх, як пливли, і багато хто впізнав їх. І пішки люди збіглися туди з усіх міст і прибули раніше за них. Вийшовши, Ісус побачив великий натовп людей; і змилосердився над ними, бо вони були, як вівці, які не мають пастиря, й почав їх багато навчати. Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
За заступництвом Божої Матері смиренно молімо Бога, найкращого Отця, за святу Церкву і всіх її дітей:
1. Нехай за заступництвом Марії, Матері Церкви, Бог зміцнить свою Церкву в проголошенні воскреслого Христа.
2. Нехай за заступництвом Марії, Цариці Апостолів, Бог уділить Святішому Отцю благодатей для збереження віри та єдності християнських Церков.
3. Нехай за заступництвом Марії, Цариці Миру, Бог оберігає народи світу від воєн та поневолення.
4. Нехай за заступництвом Марії, Розради стражденних і Цілительки хворих, Бог осушить сльози, вилікує рани, втішить засмучених і зміцнить слабких.
5. Нехай за заступництвом Марії, Богородиці, Господь відродить наших померлих братів і сестер до життя вічного.
6. Нехай за заступництвом Марії, Матері наших сердець, Бог безустанно веде нас дорогою служіння Церкві.

Смиренно просимо Тебе, Всемогутній Боже: за заступництвом Непорочної Матері Твого Сина вислухай наші прохання і обдаруй нас своїми благодатями. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, прийми милостиво дари нашого служіння, які ми жертвуємо на Твоєму вівтарі, * і переміни їх у таїнство нашого відкуплення. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

ПРЕФАЦІЯ:
С. Господь з вами. 
В. І з духом твоїм
С. Угору серця. 
В. Підносимо їх до Господа. 
С. Подяку складаймо Господу Богу нашому. 
В. Достойне це і праведне.


Воістину достойне це і праведне, слушне та спасенне, щоб ми завжди і всюди дякували Тобі, Святий Отче, через Ісуса Христа, Улюбленого Сина Твого, Слово Твоє, Яким Ти все створив, що послав Ти Спасителя нашого і Відкупителя, Який воплотився від Святого Духа і народився з Діви. Він виконуючи Твою волю і набуваючи для Тебе святий народ, розпростер Свої руки на хресті, щоб подолати смерть і явити воскресіння. Тому ми з ангелами та всіма святими прославляємо славу Твою, єдиним голосом взиваюси: Свят ...

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

Освіти світлом Твого обличчя слугу Твого, * спаси мене в Твоїм милосерді! * Господи, нехай не осоромлюсь, бо я до Тебе взиваю.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Насичені даром нашого відкуплення, просимо Тебе, Господи, * щоб трапеза вічного спасіння зміцнила нас в істинній вірі. Через Христа, Господа нашого.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz